Tavşan Bakımı Ve İhtiyaçları

Tavşanlar Hakkında

Tavşan Bakımı Ve Tavşan İhtiyaçları

Seğiren burunları, yumuşak kuyrukları ve adımları ile tavşanlar mükemmel evcil hayvanlardır. Tavşan sahibi olmadan önce küçük tüylü dostlarımız hakkında öğrenilecek çok şey var. O yüzden kendinize şu soruyu sorun: Tavşan benim için doğru evcil hayvan mı?


Evcil tavşan bakımı nasıl yapılır?

Tavşan sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenler

Doğru bakıldıklarında tavşanlar 8-12 yıl gibi uzun bir ömre sahiptir. Bu, bir tavşan evlat edinirken akılda tutulması gereken bir şeydir. Çocuklar genelde bir tavşan isteyebilirler ama ergenlik çağına geldiklerinde o kadar ilgilenirler mi?

Sıcak bölgelerde yaşayan tavşan sahipleri sıcaklıklara dikkat etmelidir. Hem sıcağa hem de soğuğa duyarlıdırlar. Bu nedenle muhafazaları yaşadığınız yere uygun olmalıdır. Kış ve yaz aylarında iklim değişikliklerine uygun bakım alanları seçilmelidir. Hava nasıl olursa olsun rahat edebilmeleri için tavşanlarınız için hem kapalı hem de açık iki alan oluşturmak en iyi uygulamadır.

Tavşanların çoğu çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinir, ancak onlara nazik davranılması gerekir. Bazı kedi ve köpek türlerinin tavşan gibi küçük hayvanları içgüdüsel olarak avladığını akılda tutmak önemlidir. Bu nedenle evinize bir tavşan almadan önce evcil hayvanınızın mizacının birlikte yaşamaya uygun olduğundan emin olun. Küçük bir darbe, kırılgan kemiklerini kırabilir.

 

En iyi tavşan muhafazası

İdeal tavşan muhafazası, size ve evinize uygun olandır. Kullanabileceğiniz iki seçenek vardır: İç mekân tavşan kafesi veya dış mekân tavşan kafesi.


Kapalı Tavşan Muhafazası

Avantajlar

Sıcak ve soğuk iklimler için daha iyidir, aşırı sıcaklıklarda evcil hayvanınız için bir sığınak sağlar.

Tavşanınız için daha rahat ve güvenli bir ortam yaratır.

Tavşanınız hastalıklara, avcılara veya zararlılara doğrudan maruz kalmayacaktır.

Dezavantajları

Evde karışıklık yaratabilir.

Kediler gibi, strese neden olabilecek evdeki diğer evcil hayvanlara maruz kalma.

Kapalı bir tavşan muhafazasıyla, tavşanınıza her gün temizlemeniz gereken bir tuvalet kabı konulmalıdır.  Tavşanlar temiz hayvanlardır ama pisliğin birikmesine izin verirseniz kafesleri kokmaya başlar!

İç mekân kafesleri genellikle, tavşanlara karşı güvenli bir temizlik ürünüyle temizlenmesi kolay olan plastikten yapılır. Ayrıca tavşanların kakalarını atmayı sevdiklerini ve muhafazanın dışındaki halıya düşebileceğini de unutmayın. Bunu önlemek için yanlara küçük bariyerler koymayı deneyin.

Egzersiz için tavşanınızın evinizde dolaşmasına izin verebilirsiniz. Bunu yapmak istiyorsanız, evinizin tavşan korumalı olduğundan emin olmalısınız. Bu, evinizin evcil hayvanınız için tehdit oluşturabilecek herhangi bir bölümünü çitle çevirmek anlamına gelir.


Açık Tavşan Muhafazası

Avantajlar

Doğal çevre.

Taze çimlere erişim sağlar.

Egzersiz için mükemmel ortam.

Dezavantajları

Hava koşullarına maruz kalma.

Kuş gibi açık hava hayvanlarına maruz kalır.


Açık hava kulübesi güvenli ve su geçirmez olmalıdır. Ayrıca yazın serin, kışın rüzgâr ve yağmurdan korunabilecek gölgeli bir yerde olmalıdır.

Evcil hayvanınızın kaçmaması için etrafın tamamen kapatılması gerekir. İdeal olarak, sivrisineklerin ve sineklerin kulübeye girmesini önleyecek kadar küçük bir sineklik takmalısınız. Sivrisinekler, hastalığı yayma yeteneğine sahiptir.

Hem iç hem de dış tavşan muhafazaları, tavşanınızın her yöne uzanması için yeterince büyük olmalıdır.


Tavşanınız için Arkadaşlar

Tavşanlar kendi başlarına mutlu olabilirler ancak sosyal canlılardır ve bazen bir eşin yanındayken kişiliklerinin daha iyi ortaya çıktığını görebilirsiniz. Tüm tavşanlar anlaşamaz; aslında pek çoğu çatışacak, bu da belki de tamamen uyumlu olmadıklarını gösterecektir. Bu nedenle, anlaşıp anlaşmadıklarını görmek için birkaç geceliğine tavşanınız için yeni bir eş alabilir veya alternatif olarak tavşanınızı diğer tavşanlarla vakit geçirmek için yan yana getirebilirsiniz. . Hâkimiyet için savaşan iki tavşan uyumlu bir ortama katkıda bulunmayacağından, aynı yaşam alanını paylaşan tavşanların dostane bir şekilde geçinmesi kritik derecede önemlidir.


Tavşanınızın başka bir tavşanla bağ kurmasına izin vermek, siz tatilde veya işteyken bile bir arkadaşı olacağı için bunun olmasını deneyebilirsiniz. Tavşan oyuncakları ve tahta çiğnemeleri de can sıkıntısını önlemek ve beyinlerini uyarmak için onlara iyi gelecektir.

Sosyalleşmeyen tavşanlar kürklerini yolarlar, fazla yerler veya hiç yemezler, kafeslerini yırtarlar ve takıntılı bir şekilde kafes parmaklıklarını kemirirler.


Tavşanımı beslemek için hangi yiyecekler uygundur?

Çizgi filmlerin gösterdiğinin aksine, tavşanların yediği tek yiyecek havuç değildir! Tavşan peletleri iyi bir beslenme kaynağı sağlar, ancak onlar için özel olarak yaratılmış olsalar da, hazır tavşan yemleri gerekli tüm besinleri sağlamaz.

Bir tavşanın diyet ihtiyaçlarını tam olarak karşılamanın tek yolu, birkaç farklı türde yiyecek sağlamaktır. Bunlardan bazıları: Saman, tavşan pelet yemleri, hazır tavşan yemleri,  taze sebzeler, meyveler ve tabi en önemlisi su.

Bu ürünler tavşanlara ihtiyaç duydukları çeşitliliği sağlar ve ayrıca doğru miktarda lif, besin ve hidrasyon içerir. Sebzeler ve saman da tavşanların dişlerini keskin ve düzgün tutmasına izin verir. Meyve gibi ikramlar sadece ölçülü olarak verilmeli ve sindiremedikleri için mısır ve diğer tohumlar tavşanlara verilmemelidir.


Tavşan İhtiyaç Listesi;

Aşağıdaki liste, bir tavşanı sahiplenmeden önce satın almanız gereken birkaç öğeyi detaylandırmaktadır. Bu kontrol listesi bütçenizi belirlemenize ve sizin (veya çocuğunuzun) yeni evcil hayvanınızı karşılamaya hazır olup olmadığınızı görmenize yardımcı olacaktır.


Kulübe veya kafes

Tavşan yemleri

Yemek kâseleri ve su şişesi

Saman ve saman rafı

Yatak takımı

Kafes içi yuva, ev veya tünel

Ahşap çiğneme ve oyuncaklar

Tavşan taşıma çantası

Tavşan tuvalet kabı

Tırnak makası

Bakım fırçası/tarak

 

Tavşan için güvenli kafes temizleyici.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tavşan Malzemeleri

Etiketler: Tavşanlar Hakkında
Şubat 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR