Kedilerde Artrit Ve Belirtileri

Kediler Hakkında

Kedilerde Artrit Ve Belirtileri

Hepimiz evcil hayvanlarımızın yaşlandığını biliyoruz, ancak bizim gibi yaşa bağlı sağlık şikâyetleri başlayacağını biliyor ve önemsiyoruz. Artrit ‘de bunlardan biridir. Pek çok kedinin eklemleri zamanla aşınma ve yıpranma belirtileri göstermeye başlar ve bize söyleyemedikleri düşünülürse bizim kedilerimizi iyi takip etmemiz gerekir. Özellikle eklem ağrılarını bizlerin fark etmesi oldukça önemlidir. 

Kediniz artrit olabilir mi?

Kedilerde artritin ana belirtileri şunlardır:
Kediniz atlama veya tırmanma konusunda isteksizlik veya yetersizlik gösterebilir.
Kediniz, hareket kabiliyetinde azalma ve/veya topallık gösterebilir.
Kediniz kendini, özellikle de sırtını veya kuyruğunu temizlemekte zorlanabilir. 
Kediniz huysuzluk, dokunulma isteksizliği veya etkileşimi azaltma gibi davranışlarda farklılık gösterebilir. Acı çeken kediler, yaklaşıldığında veya dokunulduğunda saldırganlaşabilir.
Kenarları çok yüksekse, kediniz zorlanabilir veya kum kabını kullanmayı reddedebilir.
Kediniz oyuna karşı azalmış ilgi gösterebilir.
Kedinizin ağrılı, şiş veya genişlemiş eklemleri olabilir.
Kediniz, soğuk veya nemli havalarda yukarıdaki semptomlardan herhangi birinde kötüleşme görülebilir.

 

Artrit nasıl teşhis edilir?


Kediniz yukarıdaki belirtilerden bazılarını gösteriyorsa, veterineriniz artritin neden olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir inceleme yapmalıdır. Kemikte herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol etmek için; röntgen çekilebilir. Bazen klasik artrit gibi görünen şey aslında bir enfeksiyon veya bağışıklık temelli artrit olabilir, bu nedenle muayene için kan testleri veya eklem sıvısı da alınabilir.

 

Artrit nasıl tedavi edilir?


İlaç tedavisi, şişliği ve ağrıyı hafifletmek ve hastadaki hareketliliği artırmak için reçete edilen uzun süreli anti-inflamatuar ilaçlarla tedavinin ilk basamağı olma eğilimindedir.

Kedilerde iltihap önleyici ilaçlar
Bunlar genellikle çok etkili olmalarına rağmen, uzun süreli kullanımda sindirim sorunlarına ve hatta iç kanamaya sebep olabilir. Artrit genellikle evcil hayvanınızın kronik ağrısına neden olur. İyi tolere edilen ilaçlar bu ağrıyı azaltmaya ve olabildiğince normal bir yaşama yardımcı olur.

İnsan ilaçları kediler için zehirlidir
İnsanlarda kullanılmak üzere reçete edilen anti-enflamatuar ilaçlar, kediler için oldukça toksik olabilir Artritlerinin sizinkiyle aynı olduğunu düşünseniz bile onlara asla verilmemelidir. Veterinerler ayrıca hangi ilacın kendilerine en uygun olduğunu belirlemek ve bazı ilaçlardan etkilenebilecek böbrek fonksiyonlarını kontrol etmek için kan testleri yapabilirler.

Doğal takviyeler
Pek çok insan, artritlerini tedavi etmek için yeşil dudaklı midye gibi doğal takviyelere müracaat eder. Yeşil dudaklı midye, kondroitin sülfat ve glukozamin gibi kediniz tarafından alınması güvenli olan takviyelerin veterinerlik versiyonları vardır. Bu yem katkılar yalnızca iltihaplanmayı azaltmakla kalmaz; ancak hasarlı kıkırdakların onarılmasına da yardımcı olur. 
Bu takviyelerin, kedinize herhangi bir zarar vermemeleri, bilinen hiçbir yan etkisinin olmaması ve reçete edilen ilaçlarla olumsuz etkileşim riski olmadan alınabilmeleridir. Her zaman olduğu gibi; takviyeleri yalnızca veteriner tavsiyesi altında kullanmak çok önemlidir. Kedinize tek başına bir takviye vermenin artriti kontrol altına alma olasılığının düşük olduğu unutulmamalıdır. 

Ameliyat
Vakaların çoğunda, kedilerde artrit, reçeteli ilaçlar veya ilaç ve doğal takviyelerin bir kombinasyonu ile kontrol edilebilir. Bununla birlikte, artritin eski bir yaralanmadan kaynaklandığı düşünülürse bazen ameliyat önerilir.

 

Etiketler: Kediler Hakkında
Şubat 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR