Kuşlarda İshal Nedenleri ve Tedavisi

Kuş Sağlığı

Kuşlarda İshal Nedenleri

Kafes kuşlarının narin ve hassas canlılar olduğu herkes tarafından bilinir. Muhabbet kuşları ve kanaryaların sindirim sistemi hassasiyetleri çoğu zaman kuş severleri üzmektedir. Özellikle ishal durumları bazen uzun süreler devam etmekte hatta ihmal edilmeleri halinde kuş ölümlerine bile sebep olmaktadır.

Kuşlarda ishalin farklı sebepleri vardır bunlar; bakteriyel, hazım problemleri, mantarlara bağlı, genel enfeksiyonlara bağlıdır. Sebep her ne olursa olsun kuşun genel durumu giderek bozulacağından hızlı müdahalenin hayat kurtaracağı unutulmamalıdır. Kuşlarda ishalin görülme si her zaman ilk olarak ısı değişimleri ve hava sirkülasyonlarına bağlanmaktadır. Bu durum en çok görülen sebeplerden bir olduğundan olsa gerek enfeksiyonlar ve yeme bağlı ishaller daha göz ardı edilmektedir.

Kirli ve hijyeni eksik kafesler kuşlarda bakteriyel ishallere neden olmaktadır. Birçok kez kafes temizliği vurgusu yapılmasına rağmen bazı kuş severler sevmekten öteye bakım sorumluluklarını yerine getirmediklerinden bu durumla sık karşılaşılmaktadır.

Üşütme ile beraber, bayat mamalardan çürük yeşillik ve meyvelerden olur. Fazla verilen yeşillikte ishale sebebiyet verir. Yapılacak ilk iş yeşillik ve mamaları kesmektir. Haşlanmış patates rendesi üzerine bir tutam haş haş tohumu serpip mamalıkta verilir.

 

Kuşlarda İshal Belirtileri

Belirtiler arasında tüylerin kabarması, hareketsizlik ve isteksiz duruş özellikle kuşların popo kısmında artan kirlilik en çok görünenlerdendir. Kafes tabanında artan dışkı ve dışkıdaki sululuk hemen göze çarpar. Bu dışkılarda dönem dönem kan vardır ki; bu en istenmeyen ishal şeklidir. Tünek veya kafes tabanında kuşlar tembel tembel oturur. Gözleri donuk sık sık nefes alır sakindir ve sürekli ıkınma hareketi gösterir.

 

Kuşlarda İshal Çeşitleri

Kireçli İshal: Bulaşıcı bir hastalıktır. Kireçli maddelerin sindirilememesi ve kireç tuzlarının vücuttan atılması sebep olur. Sindirim sistemi bozulan kuş bir köşede bitkin durur. Yemeden içmeden kesilir. dışkısı sümüksüdür. Bulaşıcı olduğu için ayrı bir yere alınır.

Kanlı İshal : Kuşları çok etkileyen bulaşıcı bir bağırsak hastalığıdır. Önlem alınmazsa sonu kesin ölümdür. Bağırsaklara yerleşen mikropların kanlı dışkı ile grup halinde yaşayan diğer kuşlara geçmesi ile salgın hastalık oluşur.

Kabızlık: Bağırsak bozukluklarından sonra görülür yeşillik ve meyve verilmemesi de sebep oluşturur. Kuş silkelenir, dışkısını yapamaz. Bu durumda verilecek yeşillik ve elma ile normal dışkı atması sağlanır.

 

Muhabbet Kuşları İshal Olduğunda Ne Yapılır?

Kafes kuşlarında yani muhabbet kuşları, kanarya ve küçük papağanlarda ishal fark edildiğinde ilk yapılacak şey kafes temizliği ve kuş kafesi tabanındaki dışkıların uzaklaştırılması olmalıdır.

Eğer ishal gıdaya bağlanıyorsa kuş yemi değiştirilmeli yeşillik ve meyvelerin verilmesi kesilmelidir.

Özellikle mevsim geçişlerinde ortam ısısından etkilendiğini düşünüyorsak oda ısısını sabitlemeli ve hava akımlarının önüne geçilmelidir.

Kuşlarda mineral ve vitamin eksikliğinde de ishal görüldüğünden sularına vitaminler eklenmelidir. Bu durum hem ishal anında kaybettiği vitamin ve mineralleri yerine koyacak hem de eksikliğine bağlı ishali ortadan kaldıracaktır.

 Muhabbet kuşları ishal olduklarında suları içerisine limon veya portakal suyu damlatılabilmektedir. Veya ishal önleyici damla sularına karıştırılabilmektedir.

Kuş mamalığına haşlanmış patates ve pirinç lapası koymak gıdaya bağlı ishallere iyi gelmektedir.

İshalde kan, sümüğümsün maddeler görüldüğünde ishalin mikrop kaynaklı olduğu düşünülmeli veteriner hekimin önerdiği antibiyotik suyuna yada direk gagasına damlatılarak kullanılmalıdır.

 

 

 

Etiketler: Kuş Sağlığı
Ocak 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR