Kuşlarda Bakım

Kuşlarda Bakım

Kuşlarda Bakım


Hemen hemen ilk evcil hayvan olarak evimize giren kuşlar hem estetik hem de sorunsuz bakımları ile herkesin beslemekten zevk aldığı canlılar olmuştur. Tabi ki sorunsuz bakımın yanında hastalıklara karşı dayanıksız oldukları unutulmamalıdır. Bu hafta kuşlarla ilgili kliniğimizde sık rastladığımız hastalıklar ve kafes kuşlarının bakımıyla ilgili kısaca bilgi vereceğiz.


Kafes seçiminde dikkat edilecek küçük ama önemli kriterler vardır. Kafes boyutları onun içinde rahat hareket edilebileceği tarzda olmalıdır. Kafes içine basit bir oyuncak yerleştirmeli fazla kalabalıktan kaçınılmalıdır. Kafeslerine yerleştirilen fazla aksesuar onun kanadının ve ayağının sıkışmasına sebep olacaktır. Yemlik ve suluk birbirine yakın konmalı kuşun rahat bir şekilde yem yeme ve su içmesi sağlanmalıdır. Kafes altına gazete, kum yada emici bir altlık serilmelidir. Kuşlarda anatomik yapıdan dolayı dışkı ve idrar aynı anda bir yerden çıktıklarında kafes altı ıslanır dolayısıyla altlık seçiminde emici materyal kullanılması kafesin sürekli kuru kalmasını sağlayacaktır. Kafes temizliğinin belirlenmesi için en önemli kriter altlıktaki dışkı miktarıdır. Rutin olarak altlık değiştirilmelidir ve en az 3 ayda bir kafes dezenfeksiyonu yapılmalı tamamen boşaltılmış kafes zefiran gibi dezenfektanlarla yıkanmalıdır.

Beslemede; en önemli kriter doğru karışımlarla hazırlanmış küflenmemiş yemleri kullanmaktır. Hazır alınan yemlerde kutular açıldığında dikkatle bakılmalıdır. Çünkü kuşyemleri çabuk küflenebilen hububatların karışımlarıdır. Kursaklarında bir değirmen misali taşlarla yemlerini ezerler. Bundan ötürüdür ki kuş kumu bulundurulmalıdır. Aynı zamanda gagaların törpülenmesi için gaga taşları hazırlanmıştır. Gaganın fazla uzaması yem yemeyi zorlaştıracağından problemler çıkabilir. İçme suyu her gün yenilenmelidir. Yenilenen sulukla hem kuşun günlük su tüketimini kolay izleriz hem de sulukta bakteri üremesinin önüne geçeriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kuş Vitaminleri

 

Kuşlar daha öncede bahsettiğimiz gibi bakımı kolay ama hastalıklara dayanıksızdırlar. Onları daha çok hastalıklardan korumak gerekmektedir. En sık rastlanan problemler kafesin evde yanlış yerleşmesinden dolayı hava sirkülasyonundan dolayı solunum sisteminde şekillenen problemlerdir. Bu yüzden hava sirkülâsyonundan korumak ilk şarttır. Eğer kuşunuza bir eş almayı düşünmüşsek, aldığımız yeni arkadaşını hemen yaklaştırmaktan ziyade bi on gün başka bir kafeste hasta olup olmadığından iyice emin olduktan sonra yan yana getirmeliyiz.


Mantar kuşlarda gaga ve ayakta deri bütünlüğünün bozlumasına ve pullu bir görüntü almasına sebep olur. En az haftada bir kez erken teşhis amaçlı gaga ve ayakları gözlenmelidir. Anormal görüntülerde hekiminize müracaat etmek en akılcı yöntemdir. Mantar doğada farklı türlerdedir. Her mantar kremi kuşun hastalığı için uygun olmayabilir. Bu sebepten uzmana ihtiyaç vardır.


Kuşlarda kaşınma sık rastlanan problemlerdir. Kuşun kendi tüylerini yolması çoğunlukla stresten olduğu gibi dış parazitlerden, hormonel bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Dış parazitler ( pit, pire, kene gibi…) daha çok kanat altındadır. Bunlar dikkatlice kontrol edilmelidir. Bazen yemlerdeki toksinlerden dolayı deride kaşıntı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yemler değiştirilmelidir. Stres durumlarında mineral ve vitamin takviyesi yapılmalıdır.

Etiketler: Kuşlarda Bakım
Ocak 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR