Köpeklerde Rahim Enfeksiyonları

Köpek Hastalıkları

Köpeklerde Rahim Enfeksiyonları


En çok, kısırlaştırılmamış orta yaş grubundaki dişi köpeklerde rastlanan hastalıklardan biri, pyometra ve rahim enfeksiyonlarıdır. Pyometra eskiden basit rahim iltihaplanması olarak düşünülürken, bugün, asıl hastalığı hormonlarla ilgili problemlerin oluşturduğu ve bakteri enfeksiyonlarının daha sonradan hastalık tablosuna katıldığı biliniyor.


 

Pyometranın ilk belirtileri genellikle kızgınlık döneminden yaklaşık 2-4 ay sonra şekillenmeye başlar. Üreme ile ilgili olarak köpeklerde yumurtalıklar tarafından üretilen iki temel hormondan progestronun aşırı salgılanması veya rahim duvarının aşırı hassasiyet göstermesi neticesinde pyometra başlar. Rahim duvarında çok sayıda salgı hücresi içeren ve bol miktarda sıvı üreten kistler oluşur ve rahim ciddi olarak büyür. Normalde kurşun kalem kalınlığında olan rahim kolları pyometrada kese gibi bir yapı kazanarak salatalık büyüklüğüne ulaşır. Hastalık ilerledikçe içerde biriken aşırı miktarda sıvı, üreme organından dışarı doğru akmaya başlar ve köpeğin bu dönemde sürekli olarak o bölgeyi yalayıp temizlemeye çalıştığı görülür. Bakterilerin rahim içine ulaşması ile birlikte enfeksiyon tablosu da hastalığa iştirak eder. Enfeksiyonla birlikte rahim içinde daha fazla miktarda savunma hücrelerini de içeren sıvı birikmeye başlar. Bazı vakalarda rahim çok ciddi büyüklüklere ulaşabilir ve organın yırtılmasına kadar varan tehlikeli durumlarla karşılaşılır. Benzer şekilde hastalığın uzun süre tedavi edilmeden devam etmesine bağlı olarak bakterilere bağlı dahili zehirlenmeler ve böbrek tahribatları da ortaya çıkabilir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sağlık ve Bakım Ürünleri

Hastalığın ilk belirtileri, köpeğin bu aşırı miktardaki sıvıyı vücudundan uzaklaştırmaya çalışırken yaşadığı böbreklerle ilgili belirtilerdir. Bunların en bariz olanları köpeğin su tüketiminin ve idrar miktarı ve sayısının artmasıdır. Akıntı miktarına bağlı olarak köpeğin vajinal bölgeyi yalayarak temizlemeye çalışması bir diğer belirti olarak karşımıza çıkar.

Rahim içi basıncın artması ile rahim ağzı açılır ve kahve kırmızı pis kokulu yapışkan bir akıntı köpeğin genital bölgesinden akar. Bu durum aslında köpeğin hayatını kurtaran bir gelişmedir ki buna hekimler açık pyometra der. Bazı durumlarda rahim ağzı açılmaz ve enfeksiyon tamamen içeride kalır rahimin şişliği daha da artar bu duruma da kapalı pyometra denir. Kapalı pyometrada bakteriyel zehirlenmeye bağlı maalesef ölümlere sık rastlanmaktadır. Uzun süren ve tedavi uygulanmayan hastalarda böbrek ve karaciğer olumsuz etkileeceğinden hatta böbrekler geri dünüşümü olmayan yıkıma uğrar.


 

Rahmin büyümesi ile birlikte belirtiler de şiddetlenir, arka bacaklarda güçsüzlük ve orta düzeyde ateş görülebilir. Böbrek tahribatının hastalığa eşlik etmesi ile birlikte iştahın kesilmesi ve halsizlik ortaya çıkabilir. Pyometranın tedavisinde ilk olarak enfeksiyona bağlı olarak şekillenen problemler ortadan kaldırılır. Bu nedenle veteriner hekiminizin önereceği antibiyotik ve sıvı tedavileri ile hastalık kontrol altına alınır.


 

Kalıcı bir tedavi olarak rahim ve yumurtalıklar alınarak köpek kısırlaştırılır. Bu, hastalıktan korunma için yapılacak en önemli şey köpeğin eğer yetiştirilmesi ve üretilmesi düşünülmüyorsa en fazla 1 yaşında kısırlaştırılmasıdır. Kızgınlık sonrası yukarıda belirtilen belirtilerden bir yada bir kaçını gözlemlerseniz hiç vakit kaybetmeden hekiminize müracat etmenizi tavsiye ederiz . Bazı pyometra vakaları antibiyotik ve hormon tedavi desteği ile tedavi edilmektedir.

Etiketler: Köpek Hastalıkları
Ocak 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR