Köpeklerde Diş Bakımı

Köpeklerde Diş Bakımı

Ağzın temel görevi gıdaları almak ve küçük parçalara ayırarak sindirim organlarına ulaştırmaktır. Dişler bu işlevin önemli bir parçasıdır. Doğumdan sonra birkaç hafta içerisinde süt dişler çıkar. Süt dişleri geçicidir ve 28 adettir. Bunlar zaman içinde düşerler ve yerlerine kalıcı dişler çıkar

Ağzın temel görevi gıdaları almak ve küçük parçalara ayırarak sindirim organlarına ulaştırmaktır. Dişler bu işlevin önemli bir parçasıdır. Doğumdan sonra birkaç hafta içerisinde süt dişler çıkar. Süt dişleri geçicidir ve 28 adettir. Bunlar zaman içinde düşerler ve yerlerine kalıcı dişler çıkar. Kalıcı dişler 7 aylık iken tamamlanır ve 42 adettir. Diş değiştirme dönemlerinde arada sırada ağızda ağrı olabilir veya hayvan dişi düşünceye kadar yemek yemeyebilir.(1 gün veya daha kısa)Bu dönemdeki hayvanların ağzı mümkünse haftada 1-2 kez kontrol edilmelidir. Diş eti kaşıntısını gidermek için köpeğe çiğneyebileceği oyuncaklar, kemirme ipleri ile oynama fırsatı tanınmalıdır. Eğer 6 ayı geçmesine rağmen süt dişleri hala düşmedi ise veteriner hekiminize müracaat edilmelidir. Hekiminiz düşmemiş süt dişlerini çekerek, kalıcı dişlerin normal yerlerinden çıkmasına yardımcı olacaktır. Köpek 10 haftalık olduktan sonra parmağınızla ve bir miktar enzimatik diş pastaları kullanarak diş etlerine masaj yaparsanız ileride diş ve ağız temizliği konusunda zorluk çekmezsiniz.


DİŞLERLE İLGİLİ SORUNLAR:


Düşmemiş Süt Dişi:
Özellikle düşmemiş süt dişleri kalıcı dişlerin pozisyonunu bozarlar. Bunların 6 aydan sonra çekilmeleri gerekir.


Plak: Dişin taç kısmı üzerinde gıda ve bakterilerin oluşturduğu filimdir. Eğer sert gıdalar (kuru mama gibi) ve fırçalama suretiyle uzaklaştırılmazsa, kalsiyum tuzlarının üzerinde birikmesiyle diş taşları oluşur.


Tartar=Diş taşı: Kahverengi bakteri ve tuz birikimidir. Dişin çürümesine neden olabileceğinden veteriner hekimce temizlenmesi gerekir.


Periodental Hastalık: Plak ve diş taşı sonucu diş etlerinde oluşan hastalıktır. Plak ve diş taşları dişetlerini tahriş ederek oluşturduğu yangıya gingivitis denir. Diş eti cebinde yerleşip, ilerleyerek dişin kaybına neden olabilir.


Diş Çürüğü: İnsandakine göre daha az sorun olmaktadır. Zaman zaman azı dişlerinde görülür. Özellikle fazla çikolata yiyen köpeklerin sorunudur. Dişin restoratif tedavisi gerekir.


Kırık Diş: Kavga, kaza ve sert cisimleri ısırma sonucu diş kırılabilir. Bu durumda kırığın ulaştığı seviye göz önünde bulundurularak diş dolgusu ya da kanal tedavisi yapılır.


GÜNLÜK BAKIM


Günlük olarak dişlerin temizliği yapılmalıdır. Bu dişlerin temizliğine yardımcı olacak gıdaların (ör. Baskı kemik) verilmesiyle de kolayca yapılabilir. Ayrıca piyasada satılan kuru mamalar da yararlıdır. Yaşlı hayvanlarda bunun yanı sıra dişlerin haftada 2 defa temizlenmesi yararlıdır. Parmağa takılan diş fırçaları ve yutulabilir nitelikte diş pastaları (macunları) bu iş için uygundur.


PERİYODİK BAKIM


Eğer düzenli olarak diş bakımı sağlanıyorsa ilave bir periyodik bakıma gereksinim yoktur. Günlük bakım uygulanmayan ve yumuşak gıdalarla beslenen köpeklerin 6-12 ayda bir defa mutlaka dişleri veteriner hekime muayene ettirmelidirler. Diş üzerinde biriken plak ve taşların dişeti hastalıkları ve ağız kokusuna neden olacağı unutulmamalıdır. Böyle dişlerin ise veteriner hekim tarafından genel anestezi altında temizlenmesi gereklidir.

Etiketler: Köpeklerde Diş Bakımı
Ocak 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR