Köpekler Neden Havlar?

Köpekler Hakkında

Köpeğim Neden Havlıyor?


Problemi çözmeyi umuyorsanız doğru bir teşhis gerekli.


Son zamanlarda, sahibi gitmek için hazırlanırken ve gittikten sonra çok fazla havlayan bir köpekle ilgili bir vakayla karşılaştım. Kadın köpeği birkaç ay önce sahiplenmişti ve köpek de bir ay önce havlamaya başlamış. Apartmanındaki komşular bu yeni gelişen durumdan pek de memnun değil.


Havlamak köpekler arasında normal anlamda bir iletişimdir. Anında ve hazır bir şekilde cevap verdikleri için insanlar da iletişimin hedefi olabilir. Aslında, çalışmalar ortalama bir insana köpeklerin farklı şekilde havlama sesleri dinletildiğinde ( korkmuş, gergin, tehditkâr, heyecanlı, yalvaran vs.) insanın bunları doğru olarak bildiğini göstermiştir.


Diğer birçok davranış gibi, aşırı havlama, izole bir problem davranışı değil, daha büyük bir problemin göstergesidir. Sebebi anksiyete, sıkıntı, doğurma yatkınlığı, başka bir köpekten öğrenilen bir şey, ilgi görme vs. olabilir. Bu sebeple, birçok “çözüm” üretilmiş olsa da sadece birkaçı işe yarar çünkü çoğu gereken soruyu sormaz, “Köpek neden havlıyor?”. Birkaç popüler havlama karşıtı “çözümler”, havlama karşıtı tasma ( İdris otu, şok vs.), ultrasonik havlama karşıtı cihazlar, sprey şişeleri, bozukluk kutuları ve kabuk soyma ameliyatı.


Köpekler Neden Havlar


Havlamanın ve aşırı havlamanın sebepleri çeşitlidir. “Kabul edilebilir” havlama davetsiz misafirlere karşı uyarı ya da acil durumlarda, başka bir köpeğe ya da insana karşı dışarı çıkıp oynamaya davet olarak, oyun esnasında keyif göstergesi olarak ve yaklaşan yabancı bir köpeği, burada öfkeli bir etoburun yaşadığına dair uyarı amacıyla görülür. Fakat bu havlamalar birbirinden farklıdır( biri kapıdayken şiddetli 3 havlama & oyun oynarken heyecan bildiren yüksek ses perdesiyle havlama) fakat ortak noktalar, köpek başka bir davranışa geçene kadar süren açık ve geçici havlamalar olmaları.


Köpeklerin aşırı havlamasının sebepleri yukarıdakilerle alakalı ama bir açıdan farklıdır. Bunlar:


Yavrulama. Sizi bunla kırdığım için üzgünüm av köpeği sahipleri ama köpeğiniz aşırı havlamaya eğilimli olacaktır. Bu, avcı köpekleri, Cockers, İspanyol çoban köpeği, Dashund, küçük terrierlar (Yorkie/Silky), çoban köpekleri, dalmaçyalılar, minyatür Schnauzer için de aynı oranda geçerlidir. Bu havlamaları kontrol edilemez demek değildir fakat çözüm çok daha zorlu olabilir.


Anksiyete ( Ayrılık anksiyetesi/gürültü fobisi/ hapsedilme anksiyetesi) Bu tip havlamalar sahip köpeğin yanında değilken olur ve bu köpekler umutsuzca yalnız kalmamak ister. Paniklerler ve seslerini yardımcı olabilecek birine duyurmak için kullanırlar. Havlamaları genelde yüksek ses perdesinden, hüzünlü ve inlemeler serpiştirilmiş şekildedir.


Bariyer Hüsranı: Siz evdesiniz ve köpeğiniz dışarda( ya da tam tersi), eğer bu durum köpeğinizi üzüyorsa, tekrar sizle bir araya gelene kadar havlayacaktır. Bu durum ayrılık anksiyetesinden farklı ve belirgindir, çünkü evden tamamen çıkıp giderseniz, köpek iyi olacaktır.


Sıkıntı/ Sosyal İzolasyon: Sıkılmış ya da izole edilmiş köpek dışarda birileri var mı diye uzunca kontrol eder ya da başka bir sıkılmış köpeğin çağrısına cevap verir. Havlama genelde arkadaşça bir davettir ama çok ısrarcı ve sık olabilir.


Çok Fazla Havlama 


Sosyal Kolaylaştırma: Bazı köpekler başka köpeklerin havlamasını duyunca aşırı havlarlar. Hepimiz görmüşüzdür, çevreye yeni bir köpek girer, sadece birkaçı davetsiz misafiri görse bile tüm köpekler havlamaya başlar.


Bölgecilik: Bölgesini korumaya çalışan bir köpek, bölgenin yakınına bir insan ya da köpek yaklaşırsa ya da bölgeden geçerse sinirli bir şekilde, düşük bir ses perdesinden ama homurdanarak havlar. Havlama, sahibe basit bir nazik uyarı değildir, sebep olan kişi gittikten sonra da devam eder. Sorun şu ki postacı, sayaç okuma görevlisi, yoldan geçen kimse her zaman gider, bu da köpeğin davranışını sürekli ödüllendirir. Bunun ne kadar etkili olabileceğini küçümsemeyin. Ve bu köpekler her ne kadar öfkeli gibi dursa da aslında çoğu yaklaşan kişiden korktukları için böyle davranmaktadır.


Çevresel Uyarana Karşı Tepki: Teknik olarak, bölgesini koruyan köpekler bu kategoride anılır- ama dışarıdaki bir kişiye ya da şeye tepki veren her köpek onu kovalamak istiyor demek değildir. Örneğin köpek sincap dolu bir ağaç gördü ya da komşunun kedisini gördü ve onunla ilgili konuşmadan duramıyor. Böyle köpekler genelde gün içinde çoğu şeyi heyecan verici bulan bir kişilik yapısına sahiptir.


İlgi Görmek İsteme: Böyle köpekler genelde sahiplerinin ya da sürekli çevrelerinde gördükleri komşuları gibi kişilerin ilgisini çekmek için havlarlar. Bu durum manavda bezgin annesinin önünde sürekli “anne, anne, anne, anne…” diye ağlayan çocuğa benzer. Köpekler böyle bir davranış geliştirir çünkü geçmişte bu davranış ödüllendirilmiştir, çoğunlukla azarlanarak ya da bağırılarak, ama akıllarında her türlü ilgi güzeldir ve bağırılmak da yeterince iyidir. Bu tip havlama sahipleri ya da ilgisini çekmek istedikleri diğer kişiler ortamda olunca olmaktadır.


Huy/ Koşullanma: Bazı köpekler her türlü ve her miktar havlamanın kabul edildiği ortamlarda büyümüş olabilir, örneğin barınaklar. Ama şu an bu durumun kabul edilmediği bir yerde yaşıyor olabilirler( şehirde bir yer gibi) Diğer köpekler kapı zili duyduklarında ya da belli bir ses uyaranı duyduklarında deliye dönerler.


Takıntı: Bazı köpekler kuyruk kovalama, ışık kovalama ya da sinek ısırma gibi takıntılı davranışlar geliştirebilir. Diğerleri takıntılı oluşlarını havlamakla gösterirler. Bu havlama bölümleri genelde sahip ortalıkta olsa da olmasa da olur ve genelde monoton ve duygusuzdur.


İlerlemiş Yaş: Bilişsel yetmezliği (bunama gibi) olan yaşlı köpekler bilişsel düşüşlerinin klinik bir göstergesi olarak sürekli havlayabilir. Bu köpekler monoton bir şekilde ve hiçbir tetikleme yokken havlarlar. Bazen havlamaları onları uyandırmaz ve sahip ortalıkta varsa da yoksa da havlarlar.


Havlamak köpekler için birincil iletişim yolu olduğu için tahmin edersiniz ki bu liste kapsamlı değil ve çoğu köpeğin aşırı havlamak için birden çok sebebi vardır. Havlamanın sebebinin hangisi olduğuna karar vermek istiyorsanız lütfen davranışla ilgilenen davranışçı bir veteriner bulun ve sorununuzu çözün.

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR