Köpek Yaşlanmasının Belirtileri Ve Küçük Tavsiyeler

Köpekler Hakkında

 

Köpek Yaşlanmasının Belirtileri Ve Küçük Tavsiyeler

İlk evcil hayvanınızı sahiplenmek ve eve geldiğinizde onu enerji dolu, kapıda sizi beklerken, üzerinize atlayıp ayaklarınızı yalarken ve sizi yere düşürmeye çalışırken bulmaktan daha büyük bir mutluluk yoktur. Genç ve yavru köpeğinizin yaşlanıp yorgun ve ağır hareket edeceği hale geldiği bir zamanı hayal etmek çok zor. Kuşkusuz, birçok evcil hayvan sahibi, yavrularının bir gün yaşlanmaya başlayacağını düşünmek bile istemiyor. Ancak yaşlılık belirtileri, bazılarının düşündüğünden çok daha hızlı ilerlemekte. Birçok köpek sahibi evcil hayvanında bariz fiziksel belirtiler görünmeye başlayana kadar köpeğinin yaşlanıp yaşlanmadığını söylemekte zorlanır. Neyse ki, köpeğinizin cinsi hakkında biraz araştırma yaparak, köpeğinizin ne zaman yaşlı olarak kabul edileceğini, kabaca hızlı bir şekilde belirleyebileceksiniz.


İleri yaştaki bir köpeğe nasıl bakılacağını öğrenmek için önce yaşlı bir köpeğin tanımını oluşturmamız gerekiyor. Yaşlı köpek tanımı, birçok farklı faktöre bağlı olarak değiştiği için belirli bir yaşta yaşlandı demek doğru olamaz. Boyut en belirgin faktörlerden biridir. Aşırı büyük cins köpeklerin, küçük cins köpeklerden çok daha hızlı yaşlandığı bilinmektedir. Örneğin bir Great Dane, kabaca 5-6 yaşında yaşlı bir köpek olarak kabul edilirken, Chihuahua gibi daha küçük cins bir köpek, yaklaşık 10-11 yaşına kadar yaşlı köpek olarak kabul edilmez. Orta veya büyük cins köpekler, Labrador Retriever gibi ırkların 8-10 yaşlarında yaşlı olarak kabul edilmesi, köpeğin boyutunun köpeğinizin daha hızlı yaşlanıp yaşlanmayacağı hakkında büyük bir gösterge olsa gerek. Yaşlanmayı etkileyen diğer faktörler arasında genetik, beslenme, köpeğinizin bulunduğu ortam, diyet, egzersiz ve tıbbi geçmiş diğer birkaç önemli faktördür.


Köpeğinizin yaşlanmaya başlayıp başlamadığını belirlemek için aranacak birçok işaret vardır. İlki ve en yaygın olanı azaltılmış aktivitedir. Yaşlılıkla birlikte tıpkı insan vücudu gibi birçok geriatri problemleri meydana gelir. Daha yaşlı köpekler çok daha fazla yatma, daha yavaş yürümeye başlama, ayağa kalkarken zorlanma ve genel olarak evin dışında veya çevresinde düzenli egzersizlere katılmayı bırakma eğilimindedir. Artrit, yaşlı köpeklerde bulunan en yaygın hastalıklardan biridir ve inanılmaz derecede acı verici ve zayıflatıcıdır. Şans eseri, erken fark edildiğinde ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilen bir şeydir.


Fiziksel aktivite eksikliği, yaşlı bir köpekte aranacak tek belirti değildir; deri, tüy ve tırnaklardaki değişiklikler diğer birkaç önemli göstergedir. Yaşlı köpeklerin, özellikle göz çevresinde veya ağızda gri tüyler çıkmaya başlar. Tüyleri, vücutları boyunca dağılmış kel yamalar ile daha sert ve daha ince hale gelebilir ve derileri daha kalın veya daha az esnek hal alır. Ayrıca siğilleri, yağlı yumruları, iyi huylu tümörleri veya tarama sırasında görülebilecek potansiyel olarak rahatsız edici olabilecek diğer deri problemlerini fark edebilirsiniz. Tüm bu semptomlar ileri yaşlarda oldukça yaygın olsa da, herhangi bir şüpheli veya nispeten yeni şişlikler mümkün olan en kısa sürede veteriner tarafından muayene edilmelidir.


Diş hastalığı, yaşlanmanın başka bir yaygın belirtisidir. Köpeğinizin salyasında herhangi bir artış olup olmadığını veya yiyecekleri düzgün bir şekilde çiğnemek için mücadele edip etmediği gözlemlenmelidir. Köpeklerde diş eti hastalığı, kalp hastalığı, akciğer hastalığı veya böbrek yetmezliği risklerinin yanı sıra, çok sayıda organda yaşamı tehdit eden diğer komplikasyonları artırarak genel sağlıkları için inanılmaz derecede zararlı olabilir. Uygun ağız hijyeni, yaşlı köpeğinizi yalnızca diş eti hastalığından korumakla kalmayacak, aynı zamanda size şüpheli herhangi bir problemin erken fark edilmesine fırsat verecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Köpek Ağız ve Diş Sağlığı Ürünleri


Arayabileceğiniz diğer işaretler, aşırı susama, kafa karışıklığı veya çevreyi tanıyamama, sık veya kontrolsüz idrara çıkma, depresyon, itaatsizlik, ara sıra saldırgan davranışlar veya adlarına veya komutlarına yanıt vermemenin ortaya çıkardığı sağırlıktır. Evcil hayvanınızda bu belirtilerden herhangi birini fark etmeye başladığınızda paniğe kapılmayın.


Önümüzdeki birkaç yılı en rahat ve moral verici şekilde yaşamalarını sağlamak için birkaç tedbir hatırlatmasında yarar vardır. Köpeğiniz ilk yıllarında olduğu gibi yürüyemiyorsa, merdiven çıkmasından kaçının,  gerekirse köpeğinizin taşınmasına yardımcı olun, kanepeye kolayca erişilebildiğinden emin olun, mama ve suyu yakın bir yerde bulundurun ve uygun tıbbi bakım ve egzersiz ile destekleyin. Yaşlı köpekler çok daha az egzersiz yapma ve daha hareketsiz hale gelme eğiliminde olduğundan, yaşlı köpeğinizi kişisel tercihlerini karşılayan yürüyüşlere çıkarmak yine de önemlidir.


Ayrıca, köpeğinizin tüm önemli besinleri aldığından emin olmak için diyette bir değişiklik gereklidir. Diş hijyeninin sağlanması için düzenli olarak diş fırçalamanın yanı sıra diş sağlığına katkı sağlayacak ödül ve oyuncaklar verin. Köpeğinizin dişlerini fırçalayamıyorsanız, sık sık veterinerine kontrol ettirin ve onlar için ağızlarını temizleyebilecek diş çiğneme oyuncağı satın almayı düşünün. Köpeğinizin dişleri için faydalı olan yiyeceklerin yanı sıra, artritten mustarip yaşlı köpekler için eklem ve kas ağrılarına yardımcı olan çeşitli yem katkı maddeleri vardır. Diyetlerini yaşlarına daha iyi uyacak şekilde değiştirmenin yanı sıra, bazı anti-inflamatuar reçeteli ilaçlar da köpeğinizin artrit ağrısını hafifletmeye yardımcı olacaktır.


Yaşlılık boyunca köpeğinizin metabolizması yavaşlar ve fiziksel aktivite eksikliği ile köpeğiniz obez olmaya eğilimlidir. Köpeklerde obezite, kalp hastalığı, solunum yolu hastalığı, diyabet gibi birçok hastalığa yol açabilir veya hali hazırda artrit hastası olan köpeklerde eklem ağrısını artırabilir. Light köpek maması, köpeğinizin ideal vücut ağırlığını koruması için gereklidir.


Ayrıca, yılda en az iki kez olmak üzere düzenli veteriner kontrolleri ile yıllık muayeneler ve aşılar şiddetle tavsiye edilir. Evcil hayvanınızın alışkanlıklarını öğrenin ve ortaya çıkan değişikliklerin kaydını tutun. Ek olarak, köpeğinizin sahip olabileceği olası gizli hastalıkları ekarte ettiğinizden emin olmak için veterinerinizle özel geriatri taramalar yaptırabilirsiniz.


Köpeğinizi tüm yaşam evrelerinde fiziksel olarak uyarılmış durumda tutmak çok önemlidir; bu nedenle köpeğinizi zihinsel olarak uyarılmış halde tutmak için aynı kuralların geçerli olduğunu unutmamalıyız. İyi bir yöntem, sizi dinleyebilmeleri için köpeğinizle sık sık konuşmaktır. Köpeğiniz öylece uzandığı bir noktaya gelebilir ve sizinle etkileşime girmemeyi seçebilir, ancak bunu izole kalmalarına izin vermek için bir fırsat olarak algılamayın. Sürekli olarak isimlerini söylediğinizden, onları tetikte tuttuğunuzdan, okşadığınızdan ve onlara hak ettikleri duygusal desteği gösterdiğinizden emin olun.

Beslenme zamanı boyunca, evin etrafına biraz bisküvi saklayın ve köpeğinizin onları bulması için etrafta dolaşmasına izin verin, bu sadece beyinlerini uyanık tutmakla kalmaz, aynı zamanda bacaklarını çalıştırmalarına da yardımcı olur.

 


Yaşlı köpekler, son birkaç yılını olabildiğince iyi yaşamak isterler. Yaşlı köpeğiniz için bu anlardan en iyi şekilde yararlanın. Hayatının ilk yıllarında evcil hayvanınıza duyduğunuz sevgiyi hatırlayın ve bu sevgiyi sonuna kadar koruyun.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Yaşlı Köpek Mamaları

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR