Kedi ve Köpeklerde Aşılama

Kedi ve Köpeklerde Aşılama

KEDİ VE KÖPEKLERDE AŞILAMA BİLGİLERİ

İlk evcilimizi büyütürken ilk yaşadığımız heyecan aşılama dönemidir.Uzun bir ömrün sigortası sayılan kedi ve köpek aşıları minik dostlarımızı bir ömür korumaya yönelik uygulamalardır.Doğan köpeklerin % 43 ü maalesef gençlik dönemlerini göremeden viral hastalıklardan kaynaklı ölmektedir.Son zamanda artan evcil popülasyonu bizim bu hastalıları tanımamızda büyük etmendir.Günümüzde aşılama hemen hemen kedi yada köpeğin bizmle yaşama başlangıcının ilk adımıdır.Aşılama yaklaşık 6 haftalık ken başlar ve Hekimin kararına göre takribi 3 yada 11  aşıya kadar devam edebilir.Köpeğimizi aşılama ile korumaya alabileceğimiz hastalıklar başlıca şunlardır;

  • Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper)
  • Köpek Karaciğer Hastalığı (Enfeksiyöz Canine Hepatitis)
  • Bronchicine (Kennel Cough)
  • Corona
  • Lyme (Borrelia)
  • Kanlı İshal Hastalığı (Parvoviral Enteritis)
  • Leptospirosiz
  • Parainfluenza (Kennel Cough)

Bu hastalıklara karşı var olan aşıların hemen hemen tamamı Türkiyede bulunan aşılardır.Veteriner Hekimin kullandığı aşı markası ve hekimin düşünce ve öngörüsüne göre uygulama farklılıkları göstermektedir.Çoğu zaman kedi ve köpek sahipleri aralarında aşılama takvimlerinin farklılıkları hakkında tedirginlik yaşasada hekimin kararı esastır. Aşılamada aşı sayısı ve uygulama sırasını aşşağıdaki faktörler belirler.

  • Aşılanacak kedi yada köpeğin genel durumu.
  • Kedi yada köpeğin yaşadığı ortamda hastalık riski faktörleri
  • Hastalığın o bölgedeki etkinliği.
  • Kullanılan aşının etken miktarı ve önerilen uygulama yaşı
  • Aşılanacak kedi yada köpeğin kardeşleri yada annesinin yaşadığı hastalıklar.
  • Irka göre hastalığa yatkın ırklarda öncelik sırası belirlenmesi.

Bu ana sebeplerin göz ardı edildiği durumlarda önce hasta parazitlerinden arındırılır.Parazitlerini döken yavru kedi ve köpekler öcelikle yavru aşısı Puppy DP yada karma aşı ile başlanır Bu aşı 21 gün ara ile en az iki defa uygulanmalıdır.Yukarıdaki faktörlere göre ilk aşılamadan 10 gün sonra Corona yada Bronchine Aşısı yapılmalı ve bu aşıda en az iki kez tekrarlanmalıdır.Eğer Kuduz riski yoksa ve köepeğimiz sokağa çıkmıyor ve diğer köpeklerle ve memlilerle temas halinde değilse son aşılama kuduz olmalıdır.

Kabaca bu sıralama uygulanan hastaya Lyme aşısı ile tamamlanan aşı programından sonra kedi ve köpeğimiz bu hastalıklara karşı korunmuş olurlar.Yukarıda bahsettiğimiz hastalıkları sitemizde bulup makaleleri inceleyebilirsiniz.

İlk yapılacak işlem  anti-paraziter uygulama ile parazitlerinden arındırmaktır. Köpeklerde ilk aşılama 6 haftalıkken kanlı ishal (Parvoviral enteritis) ve köpek gençlik hastalığına (Distemper) karşı başlar daha sonra 9 haftalıkken karma aşısı, 12 haftalıkken karma aşının tekrarı yapılır. Bunlardan ayrı olarak Cannel cough (köpek çiftlik hastalığı) ve kuduz aşıları yapılır. Bu aşılama programı Veteriner Hekiminizin tercih ettiği marka ve aşı programına göre değişiklik gösterebilir.

Kedide 6 haftalıkken anti-parazit uygulamayı takiben 3 hafta sonra 9 haftalıkken ilk karma aşısı, ilk karmadan 3 hafta yani 12 haftalıkken ikinci karma aşısı yapılır. Ayrıca kedilerde kedi lösemisine (Feline Leukosis) karşı iki aşılama yapılır. Üç aylık yaşta ise kuduz aşısı yapılır.

Unutulmamalıdır ki her 56 günde bir ise petinizden sizlere kist hydatit bulaşmaması için anti-paraziter uygulama yapılmalıdır.

Veteriner Hekimi Bülent DÖLEN

Etiketler: kedi
Ağustos 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR