Kanaryalarda Ses Kısıklığı Nedenleri

Kuş Hastalıkları

Kanaryalarda Ses Kısıklığı Nedenleri


Güzel ötüşleri ile hafızalarımıza kazınan kanarya seslerinde dönem dönem ses kısılmalara ve ses kordu bozukluklarına rastlanmaktadır. Bazen bu bir hastalıktan kaynaklanmakta çoğu zaman da ses yorgunluğu ve stresten kaynaklı olmaktadır. Neden her ne olursa olsun kanaryanın ötüşünün bozulması kanarya severleri üzmekte kanarya içinde psikolojik güven kaybına neden olmaktadır.


Bazı ses kısılma sebepleri arasında beslenme ve bakım hataları yer almaktadır. Temiz olmayan kafeslerde dışkıdan kaynaklı aşırı amonyak ses tellerini ve solunumu etkilemektedir. Bu sebeple kafeslerin temizliği oldukça önemlidir. Hatalı beslenme enerji düşüklüklerine sebep olduğu gibi aşırı yağlanma da kanaryada ses problemlerine yol açmaktadır.


Kanaryada Ses Kısıklığı Nedenleri

Ses kısıklığı kanaryada ötüşün azalması ya da tümüyle kaybolması, sesin boğuk yâda kısık olarak çıkması olarak tarif edilir. Nedenleri arasında genel durum bozuklukları, solunum yollarının enfeksiyonları, sürekli ve ses tellerini yorarak ötme, ses tellerindeki patolojik sorunlar, Stres korku halleri, hijyenik olmayan ortamda uzun süreli kalış.


Yukarıda sayılan sebepler göz önünde bulundurularak tedavi süreci belirlenir. Nezle, bronşit gibi problemlerden kaynaklı durumlarda antibiyotik ve vitamin tedavisi şarttır.

Aşırı ötme sonucu ortaya çıkan ses kayıplarında hasta kanarya diğerlerinden ayrılarak, sessiz kendisini ötmeye teşvik edecek herhangi bir uyarıcının bulunmadığı bir yere alınır. Suyuna B ve C vitamini karıştırılır.

Eğer kanarya bir korku, bir panik veya bir sok sonucu sesini yitirmişse ikinci şokta görülen önlemler alınarak kanaryanın huzuru sağlanır.

Bazen yanlış bir beslenme sonucunda da kanarya ses kısıklığı geçirebilir. Bu gibi durumlarda ses kısıklığına neden olan proteince yüksek besinler ve unlu yiyecekler kesilir. Daha düşük değerde besinler, sağlık tohumları, ötücü kanaryalara verilen özel karma yemler kullanılır.

Kanaryaların hava akımlarına maruz kalması, soğuk suyla banyo yapması, soğuk su içmesi, rutubetli yerde bulunması, bulunduğu yerin havasının kirli, tozlu, dumanlı, sigara kokulu olması diğer olumsuz etkilerin yani sıra ses kısıklığına neden olabilir.


Kanaryalarda aşırı yağlanmada kanaryalar gözle görülür şekilde irileşir. Adeta yusyuvarlak bir hal alarak beden estetiğini kaybeder, hantallaşır ve solunum güçlüğü çeker. Tüyleri aralandığında deri şiş ve gergin bir hal aldığı gözlemlenir.


Kuskusuz başlıca nedeni dengesiz ve aşırı besleme, proteince zengin ve unlu besinlerin gereğinden fazla verilmesidir. Bunun yani sıra kanaryaya hareket etme olanağı tanımayan küçük kafesler de aşırı yağlanma yapabilir. Yağlanmada solun güçlüğü çekeceğinden ses kayıpları şekillenir.


Kanaryalarda soğuk algınlığı en sık rastlanan ses kısıklığı sebebidir. Hafif soğuk algınlıklarında kanaryaların tüylerini kabarttığı, gözleri kapalı uyukladığını ötmediğini, yemediğini ve çevresiyle ilgilenmediğini görürüz.  Ses kısıklığını sebebi soğuk algınlığına bağlanıyorsa kanarya, normal ısıdaki bir odaya getirilir. Bu arada karma ve kuvvetli yem verilmemelidir. Kanarya mümkün olduğunca sabit bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Bu amaçla ilk günler için kafesin içine hava girmesine engel olmayacak yün bir örtü kullanılması ve kafesin bu örtü örtülmesi yerinde bir tedbir olacaktır. Kanaryanız biraz kendini toplayıp soğuk algınlığının kuvvetli etkilerini atmaya başladığında vitamin değeri yüksek besinlerle vücudun direnci artırılmalı ve bünyesi, besin değeri yüksek yemlerle takviye edilmelidir.

Etiketler: Kuş Hastalıkları
Ocak 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR