(FIP) Kedilerde Viral Peritonitis

(FIP) Kedilerde Viral Peritonitis

(FIP) Kedilerde Viral Peritonitis


Feline Enfeksiyöz Peritonitis (FIP), tüm dünyada kedigillerde görülen ve feline corona virüslerce oluşturulan, progresiv bir hastalıktır. Hastalık yalnızca evcil kedilerde değil, çita, jaguar, aslan, dağ aslanı ve leoparlarda da gözlenir .Virüsten etkilenmiş kedigillerin çok azında klinik hastalık ortaya çıkar .

Hastalık, atipik bir ateşle seyreden ve günlerce hatta haftalarca sürebilen asemptomatik bir dönemi takiben, kuru ve yaş formlar olmak üzere iki ayrı formda ve tüm kedigillerde benzer şekilde kendini gösterir. Yaş formda, asites, göğüs boşluğunda pleural ve perikardial efüzyon, kuru formda ise vücut boşluklarında ve santral sinir Sistemi de dahil olmak üzere tüm organlarda ortaya çıkabilen ve yerleştiği organa göre semptomlara neden olan granülamatöz lezyonlar görülür Yaş form, komplement aktivasyonu ile kan damarlarında yaygın immun kompleksler oluşarak birikmesiyle vaskülitis, damar hasarı ve vücut boşluklarına serum ve protein sızıntısı nedeniyle ortaya çıkar Hastalığın hangi formda ortaya çıkacağı hayvanın immun tepkilerine

bağlıdır. Her iki formda da ölüm kaçınılmazdır ve bu ölümün hastalık etkeni olan virüsün damar duvarına yayılması dolayısıyla şekillenen organ yetmezliği neticesinde meydana geldiği tespit edilmiştir


Beyaz kan hücrelerine girerek çoğalan FIP, kan yolu ile diğer organlara da yayılıyor. Bağışıklık sistemini çökertiyor ve özellikle üst solunum hastalıkları ile kedinin sağlığını kritik hale getiriyor. Hücre besin girişlerinin kapanmasına ve besin sıvısı taşınan damarların tahrip olmasına sebebiyet vererek hücrelerin aslında beslenme ihtiyacını da engelliyor. Hastalık 2 temel gruba ayrılıyor :


1) Islak FIP


2) Kuru FIP


Islak FIP


Kuru FIP’yle kıyaslandığında daha öldürücü ve kedi yaşamını daha hızla kısaltıyor. Hastalık bu türde daha ağır rahatsızlıklar yaratıyor. Kan damarlarına yerleşerek tahribat yaratıyor ve kan yolu ile taşınan sıvıların karın ve göğüs içine kaçmasına sebebiyet veriyor. Böylelikle karın ve göğüs bölgesine sıvı dolmaya başlıyor. Akciğerler üzerinde ciddi baskı yarattığı için solunum güçlüğü baş gösteriyor. Islak FIP’de antibody düzeyi oldukça yüksek (1500 üzeri) olup protein düzeyi 35 g/l aşıyor ise 35g/l'den yüksek ve albumin:globulin oranı <0.4 üzeri ise diğer klinik tanılarla birlikte Islak FIP teşhisi konabiliyor.


Kuru FIP


Islak FIP’ye göre daha uzun süren ve klinik gözlemlerde genellikle belirsizliğini koruyon daha sinsi bir FIP türü. Kilo kaybı, iştahsızlık, tüy renginde kalitesizlik, sarılık (gözünde ve tüyünde sararma), burun renginde açılma gibi belirtiler gösteriyor. Bazı Kuru FIP hastalarında gözde ciddi tahribatlar oluşuyor. Antibody düzeyi 1280 değer üzerinde oluşabiliyor.

Etiketler: (FIP) Kedilerde Viral Peritonitis
Ocak 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR