Hangi Kuru Mama?

Hangi Kuru Mama?

15 yıllık meslek hayatımda en çok sorulardan biridir '' kedi yada köpeğime hangi mamayı verelim. ? '' dir ve her seferinde de ağzımdan çıkan tek kelime şudur '' kaliteli bir kuru mamayla besleyelim ''. hemen arkasından hasta sahibi meraklı bakışlarıyla marka sorar '' hangi marka '' işte burada aslında her hekimin aynı kararda ve farklı deneyimleriyle inandıkları mama isimleri telaffuz edilir.

Hills, Proplan, Eukanuba, Royal Canin ve bir çok süper premium sınıfına giren mama markaları. Hasta sahipleri arasında bu markaların isimlerini hemen hemen duymayan yoktur ve burada bu markalardan hangisini cevabından daha çok kaliteli ve iyi bir mamanın anlamından biraz bahsedelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Köpek Mamaları, Kedi Mamaları

Özellikle mama markalarının bir yarış içerisinde olduğundan bahsetmek isterim ve hepsi en iyi mamayı üretmek için araştırmalar yapmakta en iyi olabilmek için çabalamaktadırlar aynı zamanda sürekli olarak kendilerini geliştirmektedir. Mama kaliteli ham maddeden yapılmış olmalı kullanılan mataryellerin bio yararlılığının yüksek olması esastır. Örneğin tavuk etli bir mamada et olarak kullanılacak tavuğun eti olmalıdır gaga ibik kemik sakatat gibi yan ürünleri kullanılan mamalar tercih edilmemelidir. İçerisinde yüksek tüketime teşvik edici lezzet maddeleri bulunmamalı ve bütün gıdalar doğal lezzetinde bırakılmalıdır Bununla ilgili ilk akla gelen ekstra tuz kullanılan mamalar kedi ve köpekler için daha lezzetli gelmektedir. Magnezyum tuzları özellikle erkek kediler de FUS dediğimiz rahatsızlığı meydana gelmesinde azımsanamayacak kadar rolü büyüktür. Son zamanlarda göndemde olan GDO lu hammadde kullanılmamalıdır. Genetiğiyle oynanmış ürünler kuru mamalarda kesinlikle kullanılmaması gereken hammaddelerdir. Son zamanlarda Tarım Bakanlığı Özellikle GDO üzerinde titizlik göstermektedir. Tercih edeceğimiz mamanın içerisinde dengeli bir şekilde gerekli olan amino asitler vitamin ve mineraller kullanılmış olmalıdır Çok fazla kullanılan Kalsiyum en az eksikliği kadar zararlı olduğu unutulmamalıdır. Bu olması gereken ana konulardan sonra sizin petinize özel mama seçimine geçilmelidir. En önemli istek lezzettir mutlaka zevkle yiyeceği bir mama tercih edilmelidir.

Bazen en iyi markalar bile reddedilmektedir birkaç günlük zorlamadan sonra daha fazla ısrar edilmemeli farklı alternatifler denenmelidir Mama petinizin aynasıdır yumuşak parlak tüyler parlak gözler tırnak ve dişler mamada ilk tepkinin alınacağı dış bakıda hemen dikkat çekici unsurlardır. Dışkılama sıklığı dışkının kıvamı kokusu mamanın bir göstergesidir. Önerilen ölçülerde yedirilen mama petinizi zayıflatıyor yada şişmanlatıyorsa bu da bir mama problemidir diyebiliriz ve bunu derhal veteriner hekiminize danışmalısınız. Mamalar genellikle yavru, yetişkin ve yaşlı olarak ana sınıflara ayrılmıştır .Bunlar içerisinde de bir çok alt sınıf mevcuttur örneğin: büyük ırk yetişkin, light, sensitive gibi en uygun seçim öncelikle veteriner hekim tavsiyesidir. Kuru mama ile beslemede en önemli şey petinizin mutlaka her an kullanabileceği suyun mamanın yanında olmasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Mama ve Su Kapları


Veteriner Hekim Hanife Dalkıran Dölen

Etiketler: Hangi Kuru Mama?
Ocak 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR