Van Kedisi

Van Kedisi

Van kedisi, kısmen uzun vücut ve kuyruğuyla büyük, kaslı ve yapılı bir kedidir. Kısa bir boynu ve geniş omuzları vardır, kediler dünyasının atletidir. Van kedisinin vücudu ne bodur ne de ince olmalıdır. Akla atletik bir vücudu getirmelidir. Van kedisinin erkeği 8 dişisi 3.5 kiloya kadar büyüyebilir bu sebeple en büyük kedilerden biridir.

Van kedisi kısmen uzun tüylü bir cins diye sınıflandırılmıştır fakat mevsime göre değişen 2 farklı boyutta tüyü vardır. Kış aylarında tüyleri kalın ve uzundur, boynunun çevresinde tüyler vardır ve hatta ayak parmaklarının arasında bile püsküller bulunur. Yaz aylarında tüyler dökülüp kısa ve ince bir post olarak kalırlar. Her iki post da baştan ayağa kaşmir kadar yumuşaktır. Van kedisinin postunun altında başka bir post bulunmamıştır. Doğumda post kısa tüylüdür ve 3 ila 5 yıl arasında bir zamanda büyür. Bu sebeple yavru kediler doğduklarında görüntü itibariyle kısa tüylü ve ince kuyruklu görünecek fakat büyüdükçe tüyleri vücutlarını dolduracak ve kuyrukları da kalınlaşıp fırça kadar kalın olacaktır. Kuyruktaki tüy miktarı mevsime göre değişmez ve tüyler dökülmez. Kulaklar kürkle kaplıdır, bu da Van kedisinin yaz kış yumuşak ve tüylü görünmesini sağlar.

Van kedisinin en önemli özelliği postu ve postunun rengidir. Klasik bir Van kedisinin her yeri beyazdır, kuyruğunda ve başının üstünde koyuluk vardır. Bazen de bu koyuluk kürekkemiklerinin arasında görülür. Bu renk modeli “Van” modeli olarak anılır. Tek kat olmasından dolayı ve ipeksi oluşundan dolayı post su geçirmez. Van kedileri suyu sever, suya girer ve uzun bir süre suda mutlu bir şekilde yüzer. Çıktığında kısmen kurudur. Van kedisi diğer kedilerin tüylerini vücutlarına yapıştırma ya da tüylerini kabartmak ve kurumak için saatlerce patisi ve diliyle yalanması gibi zahmetlere katlanmak zorunda değildir. Yumuşak postunun bir faydası da mat görünüme karşı dirençli olmasıdır. Çok az bir yalanmayla tüylerini parlatabilir.

 

Kediler, biblo gibi adeta, hayran olunası kediler… İçlerinden bir tür var ki 
Turkish Van, Turc de Van, Türkisch Van isimleriyle bizi 1950’lerden itibaren yurt dışında temsil etmektedirler. Van Gölü çevresinde keşfedilmelerinden dolayı Van Kedisi adını almıştır ve 2006 yılında da tescillenmiştir. Yurtdışına çıkmaları ise iki İngiliz bayan sayesinde olmuştur. Gözlerinin güzelliğinden bahsetmeye gerek bile yok. Camgöz ve kehribar… Van kedileri ve Ankara kedileri ise tür olarak çok kıyaslanır en temelde Ankara kedisinin iki gözü de mavidir. Bunu da açıklamakta fayda var.

O BİR SU SEVER

Van Kedileri sudan korkmayan bir ırktır. Bunun temelinde tüylerinin su yalıtımlı olmasıdır. Zaten İngiliz bayanlar da en çok buna şaşırmış. Sudan korkmayan bir kedi adeta imkansız gibi.

O BİR İRİ KIYIM

Van kedileri 2,5 – 3,5 kilo ortalamasına sahip olsa da kemik yapısı nedeniyle oldukça iri kıyım kedilerdir.

O BİR TÜYLÜ

Çoğunlukla kabarık tüylere sahip olan Van kedileriyle ilgili en merak edilen konu tüy dökmesi. Mevsim geçişlerinde sfenksler hariç(!) neredeyse tüm kedi türleri tüy dökmektedirler. Kısa saçlı bir bayanın 2 tel saçının göze gelmesiyle saçı belinde olan bir bayanın 2 tel saçının göze gelmesi farklı olduğu gibi, pofuduk bir tür olan Van kedisinin tüy dökme sorunu varmış gibi algılanabilir. Ancak bilindiği üzere aşırı tüy dökme sorunun temelinde beslenme gibi sorunlar vardır.

O BİR DAHİ

Van kedileri yaşam alanları değiştiğinde 2 ay gibi kısa bir sürede bulundukları alana adepte olmalarıyla da tercih edilen bir türdür. Tercih edilmesindeki en önemli ve diğer kedilerde zorlandığımız bir konu da eğitim. Van kedileri diğer türlere nazaran eğitime daha çabuk karşılık vermektedir.

SAĞIR DEĞİL!

 

 

Genellikle kırık kulak türlerinde ve Van kedilerinde sağırlık bilgisi dolaşmaktadır ancak yine konunun başındaki İngiliz bayanlar aracılığı ile yurt dışına çıkarılan Van kedisi, orada diğer beyaz ırklarla çiftleşme sonucu çoğaltılmıştır. Bunun sağırlıkla ilgisi şöyle ki; Van kedileri kendi yöreleri olan Van Havzasından uzaklaştıkça sağırlık oranları %3’ten başlayarak artış göstermektedir. Safkan Van kedilerindeki sağırlık oranı %3’tür.

Etiketler: kedi
Ağustos 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR