PisiPİsi Otu Hakkında

PisiPİsi Otu Hakkında

Yaz aylarında devamlı sağda solda çıkan pisi otu meğer ne zararlı birşeymiş, bir tanıdıgın köpeğinin burnuna kaçması sonucu hayvanın burnunu ameliyatla ikiye ayırdılar. Bende bunun üzerine konuyu bir araştırayım istedim, okuduklarım arasından toparladıklarım aşağıdaki gibi.


Özellikle bol tüylü ve uzun kulaklı köpekler için sorun yaratan bu ot, başak şeklinde olup, kenarındaki tırtıklar sayesinde tüylere yapışır ve vücudun hareketiyle birlikte bulunduğu yerden ilerlemeye başlar. vücut hareketiyle veya müdahaleyle tek yönlü olarak (daima ileri ) hızlı bir şekilde vücutta ilerler.Girdiği yerde durmayıp ilerleyecek olan ot, bir süre sonra köpeğinizin huysuzlaşmasına, nedensiz sızlanmalara ve otun bulunduğu yeri elletmek istememesine sebep olacaktır.


Şimdi şöyle bir durum var bu pisi otunun bir kısmı batmışsa ve şans eseri henüz ilerlememişse, cımbız pens gibi bir yardımcıyla çıkarabiliriz ama muhakkak tümünün çıktığından, kırılıp bir kısmının içeride kalmadığından emin olmalıyız. Peki biz farkedene kadar tamamı içeri girdiyse? o durumda kesinlikle veterinere gitmemiz gerekiyor, çünkü unutmayın durmuyor devamlı ilerliyor. Peki pisi otu olduğunu nasıl anlayabiliriz, bölge bölge etkilerini ve belirtilerinide şöyle toparlayabildim ;


KULAK;


Kulağa kaçası durumunda; sürekli kulak sallama, kaşıma çabası, huzursuzluk, başı öne eğerek yürüme, başı hastalıklı kulak tarafına doğru eğik tutma ve dengesizlik vardır, bu durumları gördüğünüzde pisipisi otundan şüphelenebilirsiniz, ilerlemiş vakalarda ise çevreye ilgisizlik, kulağını elletmeme, kokulu iltihaplı sıvı akışı olacaktır. kulak zarı yırtılmasına kadar gidebilir, çünkü dediğimiz gibi durmuyor..


BURUN;


Burun deliklerinden giren pisipisi otu başaklarındaki kancalarıyla köpeklerin burun mukozasında irkilmeye ve buna bağlı olarakta hapşırmalara neden olur, hapşırma genelde tek sefer değil bir nöbet gibi üste üstedir. köpek burnundakini çıkarmak için yere sürtebilir, bu çaba pisipisi otunun dahada ilerlemesine sürekli hapşırma sonunda burnun kılcakllarının çatlamasına ve kanamalara neden olur ( Arkadaşımda devamlı göz akıntısınada sebep olmuştur buruna kaçan ot )


PATİ;


Gezinti sonrası topallama ya da sekerek yürüme, parmak aralarını kaşımaya, yalamya çalışması belirtilerdendir. parmak aralarına batan pisipisi otu başakları şişkinlik ve kızarıklığa neden olur. (farkedilip alınması en kolay bölge, her yürüyüşten sonra kontrol ederseniz sorun olmaz, köpeğin patileri siyahsa kızarıklığı farkedemeyebilirsiniz bu durumdada patisine hafif hafif bastırarak tepki verip vermediğini anlayabilirsiniz)


AĞIZ, DİL, BOĞAZ ;


Aşırı derecede salya, kusmaya çalışmaktan tıkanma, kusma, çok sert ve rahatsız edici öksürük ya da havlama, aşırı su tüketimi belirtilerindendir. Bu bölgede pisipisi otuna kesinlikle bir uzman tarafından müdahale edilmelidir, otu görseniz bile çıkarması için bir veterinere gidiniz.


GÖZ;


Gözde kızarıklık, kaşıma isteği, kanlanma, göz kapağını açamama, sürekli kırpıştırma gibi belirtiler gösterebilir, aynı şekilde bu bölgedede müdahale veteriner tarafından yapılmalıdır.

Etiketler: PisiPİsi Otu Hakkında
Ocak 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR