Köpeklerde Göz Problemleri

Köpelerde Göz Problemleri

Göz problemlerinin erken tanısı gerekir. Geç tanı köpeğinizi körlüğe götürebilir. Doğumsal göz problemlerine sık rastlanılmaktadır. Bu tip hastalıklı köpeklerden yavru alınması ırk predispozisyonunu sonraki kuşaklara taşıyacağından tavsiye edilmemektedir.


Bir hastalık durumunda gözyaşı akıntısı en sık görülen durumdur. Ancak sadece gözlere bağlı problemlerde oluşmaz. Soğuk algınlığı vb. durumlarda da görülebileceği unutulmamalıdır (Seröz akıntı). Genellikle bulanık, irinli akıntılar direkt bir göz problemini (göz yangısı gibi) gösterir. Unutulmamalıdır ki göz problemleri Veteriner Hekim müdahalesini gerektiren olgulardır.


Gözle ilgili problemlerin genel nedenleri, konjonktiviteler, gözyaşı kanallarının tıkanması, genel enfeksiyonlar ve glokoma' dur.


Gözde renk değişiklikleri, prulent akıntılar, şişmeler acil Veteriner Hekim müdahalesini endike kılmaktadır.

Kör bir hayvan kendi haline bırakılsa bile ihtiyaçlarının büyük bir çoğunluğunu karşılayabilir. Ancak sizsiz artık o yarım bir bireydir. Belki sizinle yanınızdan ayrılmadan yürüyebilir ancak görüp yakalayabilme yeteneğinden artık yoksundur.


Bazı ırklarda üçüncü göz kapağı ile ilgili sorunlara sıklıkla rastlanılmaktadır. Öte yandan St. Bernard gibi bazı ırklarda üçüncü göz kapağı normal olarak gözle görülebilmektedir. Bu göz kapağının dışa fırlaması, şişmesi durumları bir problemin işaretidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Köpek Göz ve Kulak Bakım Ürünleri


Özellikle yaşlı köpeklerde ve predispoze ırklarda şeker hastalığının bir sonucu olarak katarakt problemlerine rastlanılabilir. Katarakt problemleri doğumsal olarak kalıtımla ilgilide karşımıza çıkabilmektedir.


 


Özel türlerin sorunları


Terrierler: Mercek kayması sorunu


Alman çoban köpekleri: Konjonktivite, katarakt


St. Bernard: Göz kapağı dışarı fırlaması


Boxer, Bulldog: Göz kapaklarında dışarı fırlama


Golden retriever, Labrador, Afgan tazısı, Poodles, Bull terier : Katarak

Etiketler: Köpelerde Göz Problemleri
Ocak 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR