Köpeklerde Karakter ve Davranış Şekilleri

Köpekler Hakkında

Köpek Irklarına Göre Karakter ve Davranış Biçimleri

 

Amerika’da 1985 yılında yapılan bir araştırma ( B. L. Hart hayvan davranışları uzmanı ) hayvanların cinslerine göre karakter özelliklerini belirlemeye çalışmıştır. Bu araştırma en yaygın olan 56 köpek ırkı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmaya göre köpekler karakterlerine göre 7 gruba ayrılmaktadır. Tabi ki araştırmada karakter özelliklerine örnek verilen köpekler için genelleme yapmak çok da doğru olmaz. Sonuçta yapılan araştırmalar değerlendirilirken köpeğin küçük yaştaki eğitimine ve sahibinin köpeğine davranma şekline göre köpeklerin karakterlerinin farklı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

1. Grup: Bu gruptaki köpekler oldukça enerjiktirler. Eğitilebilirdik düzeyleri düşüktür ve orta derecede saldırganlık gösterirler. İstisnalar dışında bu grupta olan köpekler küçük ve orta ırk köpeklerdir.
Pomeranian, Cocker Spaniel, Boston Terrier, Pekinese, Beagle, Yorkshire Terrier, Weimaraner, Irish Setter, Pug ve Maltese cinsi köpekler bu grupta değerlendirile bilinir.

2. Grup: Bu gruptaki köpekler genellikle hareketsiz ve sakin yapıdaki köpeklerdir. Eğitilebilirdik seviyeleri ve saldırganlık düzeyleri oldukça düşüktür. Genel olarak bu gruptaki köpekler güçlü yapılarıyla dikkat çekerler.

İngiliz Bulldag, Bloodhound, Bob Tail, Bassethound cinsi köpekler bu gruba aittir.

3. Grup:  Bu gruptaki köpekler genellikle fazla hareketli değildirler ve eğitile bilirlik seviyeleri de düşüktür. Fakat yüksek saldırganlık eğilimindedirler. Bu grupta nispeten iri ve güçlü köpekler bulunmaktadır.

Samoyed, alaskan Malamute, Husky, St Bernard, Afgan Hound, Boxer, Chow chow, Danua ve Dalmaçyalı cinsi köpekler bu grupta değerlendirilebiliniz.

4. Grup: Bu gruptaki köpekler oldukça hareketli ve eğitile bilirlik seviyeleri oldukça yüksektir. Saldırganlık düzeyleri de orta seviye civarındadır. Fiziksel yapıları da genellikle zayıfla orta arasındadır.

Shetland Sheepdog, Shih Tzu, Minyatür Poodle, Bichon Frise, standart Poodle (kaniş) İngiliz Springer cinsi köpekler de bu gruba aittir.

5. Grup:  Bu gruptaki köpekler genelde az hareketli ve az saldırgan olurlar. Fakat eğitile bilirlik seviyeleri oldukça iyidir. Yapıları genelde iridir.

Labrador Retriever, Vizsla, britanny Spaniel, German Shorthair, Newfoundland, Chesapeake Bay Retriever, Keeshond, Collie, Golden Retriever, Australian Sheepherd cinsi köpekler bu grupta değerlendirilebilir.

6. Grup: Bu grupta değerlendirilen köpekler genellikle çok az hareketli karakterdedirler. Saldırganlık seviyeleri yüksektir; fakat eğitilebililik seviyeleri oldukça yüksektir. Fiziksel yapıları iridir.

Akita Inu, German Sheepherd, Rottweiler ve Doberman Pinscher bu grupta değerlendirilebilinir.

7. Grup: Son grupta değerlendirilen bu köpekler oldukça hareketlidirler. Saldırganlık seviyeleri çok yüksek, eğitilebilirlik seviyeleri de orta derecededir.

Cairn Terrier, West Highland, Chihuahua, Fox Terrier, Scottish Terrier, Dackel, Minyatür Schnauzer, Silky Terrier ve Airedale Terrier bu drupta değerlendirilebilir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Temel Köpek Eğitiminde Komutlar
 

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR