Köpekler İçin Zararlı Yiyecekler

Köpekler Hakkında

Köpekler İçin Zararlı Yiyecekler


İşte köpekler için zehirleyici derecede zararlı olabilecek yiyeceklerin listesi:

Erik, kayısı, şeftali, kiraz ve armut: Bu tür meyvelerin çekirdeklerinin içerdiği bazı maddeler köpeğinizin zehirlenmesine yol açabilir. Bu gibi zehirlenmelerin semptomları kusma, ishal, taşikardi olabilir ve bu zehirlenmeler koma veya ölüm durumlarıyla sonuçlanabilir. Bu meyvelerin çekirdekleri, sapları ve yaprakları da köpeğiniz için zararlıdır. Kesinlikle köpeğinizi bu tür ürünlerden uzak tutmalısınız. Bunları ancak sizin kontrolünüzde ve az miktarda yemelidir. 

Avokado: Köpeklere kesinlikle verilmemesi gereken bir yiyecektir. Avokado meyvesi köpeğinizde karaciğer ve kalp rahatsızlıklarına sebep olabilecek zehirli bir madde olan persin içerir.

Mantar: İnsanlarda olduğu gibi mantar tüketimi köpekler için de risklidir. Mantar yenmesi sonucu karaciğerle ilgili veya nörolojik rahatsızlıklar görülmesi olasıdır.

Soğan: Soğan vücutta hemolitik anemiye sebep olabilir. Ayrıca soğan zehirlenmesi köpeğinizde günler hatta aylar sonra bile başka bir hastalığın sebebi olarak karşımıza çıkabilir.

Sarımsak: İçerisinde tiyosülfat adlı zehirli bir madde bulunduğu için köpeklere verilmemesi gereken bir yiyecektir. Bazı sarımsak içerikli ürünler vitamin tabletlerinin içerisinde kullanılmaktadır. Bu vitaminlerdeki miktarı çok az olduğu için sakıncası yoktur. Hatta pirelerin vücudundan uzak durmasına bile yardımcı olabilir.

Ceviz: Fosfor bakımından çok zengin olan ceviz, etçiller için hazmı oldukça zor olduğu için önerilen bir yiyecek değildir.

Lahana, şalgam ve patates: Bu yiyeceklerin tüketimi ise midede ishale neden olabilecek bazı gazların oluşmasına neden olacağı için önerilmez.

Çikolata: Çikolata, teobramin adlı bileşen bir madde içerir. Teobramin idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Bu anlamda çok çikolata yiyen bir köpek çok fazla idrara çıkar ve buna bağlı olarak da çok fazla sıvı tüketir. Bu gibi durumlarda ishal ve kusma çok görülen semptomlardır. Teobramin ayrıca kalbi olumsuz yönde etkiler. Kalpte ritim bozukluğuna ve kalp atışlarının artmasına neden olur. Bu gibi durumlar özellikle köpeğiniz hareketli bir köpekse ölüme neden olabilir. 50gram çikolata ağırlığı asgari 5 kg olan bir köpeğin ölümüne sebep olabilir. Ölüm genelde çikolata tüketiminin ardından 24 saat içerisinde gerçekleşir. Isı işleminden geçmiş çikolata ve kakao, sütlü çikolataya göre daha zehirleyicidir çünkü özellikle kakaoda teobramin miktarı çok daha fazladır. 

Şeker : İçerisinde şeker olmayan sadece tatlandırıcı olanlar bile xylitol içerdiği için köpekler için zararlıdır hatta bazen ölüme bile sebep olabilir.

Taze ekmek: Taze ekmek köpeğinizin midesine rahatsızlık vereceği için karın ağrısı, kusmaya neden olabilir. Fakat ekmek bayatsa köpeğinizde kullanabilirsiniz.

Karaciğer: Eğer köpeğinize belirli miktarda karaciğer verilecek olursa kesinlikle çok yararlı bir besindir. Fakat fazla tüketimi A vitamini fazlalığından kaynaklanan bazı hastalıklara neden olabilir. Örneğin, kemik deformasyonları, kolon vertebral ve iştah azlığı sonucu kilo kaybı ve benzeri hastalıklarla karşılaşırsınız.

Bebek mamaları: Köpeğiniz için zararlı değildir; ancak içinde insanlar için faydalı olan soğan tozunun olmamasına kesinlikle dikkat ediniz.

Bozuk yiyecekler: Bozuk yiyecekler penisilin veya mycotoxine tremorjen gibi zehirli maddeler içerdiği için kesinlikle köpeklere verilmemelidir.

Antifriz: Antifrizlerin kedi ve köpekler için çekici bir tadı vardır. Fakat çok az miktarı bile köpeğiniz için ölümcül olabilir. Semptomlar antifriz alımından sonra 30 dakika ile 12 saat içinde görülmeye başlar. En yaygın olanları denge kaybı (sarhoş gibi olacaktır), titreme, kusma, sık idrara çıkmadır.

Bu semptomlardan sonra biraz iyileşir gibi olabilir fakat bir kaç gün sonra böbrekleri iyice güçten düşer ve köpeğinizin genel durumu çok daha kötüleşir. Bu durumlar veteriner hekimler tarafından tabi ki iyileştirilebilir; fakat antifrizlerin böbreklere verdiği zararın telafisinin olmadığı durumlar da yaşanabilir.
Köpeklerinize her önünüze geleni vermeyiniz. Toplumumuz sanayileştikçe tükettiğimiz besin maddeleri bol katkılı ve suni olarak insanların beslenmesine göre hazırlanmıştır. Köpekleriniz için önüne koyduğunuz yemek zararlı olmayabilir fakat içeriğini siz hazırlamadığınız için içine köpeğiniz için zararlı bir şey koyulup koyulmadığından emin olamazsınız.  Bu konularda dikkatli olmalısınız.

Köpeğiniz için sağlıklı ve leziz ödül mamaları incelemek için tıkla

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR