Köpek ve Kedi Bakımı

Köpek ve Kedi Bakımı

KEDİ VE KÖPEKLERDE BAKIM

 

Kişisel bakım ve estetik yüzyıllardır bizlerin vazgeçilmezi olmuştur. Hatta kozmetik sektörü son yıllarda inanılması güç bir yol almış, yeryüzünde birçok ülkenin geçim kaynağı haline gelmiştir....Bizlerde hal böyleyken ya minik dostlarımızda bakım?

 

Onların bakımlarında muhakkak ki ilk akla geleni tüy bakımıdır; aileleri her ne kadar tüyleri çok döküldüğünde bundan rahatsız olduğu için kuaförlerine götürse de norma de her gün tüylerin düzenli taranması ve senede en az 3 kez kuaförde tüy bakımı ve tıraşın yapılması gerekmektedir. Yıkama  sıklığı en az ayda bir köpeğimizin tüy yapısına uygun bir şampuanla yapılmalıdır çok sık yıkamak onun derisine zarar verdiği gibi tüylerin dökülmesini de arttıracaktır. Unutmayalım ki her köpek ırkının kendi özelliklerine göre tıraş edilmesi gerekmektedir yaz aylarında tıraş olmayanlar hem çok fazla tüy dökecek hem de onun için daha sıcak bir yaz olacaktır. Yıkama sırasında kulaklar iyi korunmalıdır yoksa kulak enfeksiyonlarına zemin hazırlamış olabiliriz korunmak için yıkama sırasında kulak içine bir pamuk konulabilir ve kulağa direkt su tutulmamalıdır. Haftada bir onlar için hazırlanmış kulak solüsyonları ile kulak kepçesi güzelce temizlenmelidir eğer kulak akıntısında artış yada anormal bir koku alındığında hiç vakit kaybetmeden Veteriner Hekiminize götürülmelidir. Özellikle yaz aylarının başlaması ile pisi pisi otları kulak kanalına girerek ilerlemektedir,  korunmak için bu otların olduğu yerlerde gezilmemeli sokaktan eve gelindiğinde kulak kepçesi gözlenmelidir.

 

Ağız bakımına gelince ağız sağlığı bozulmuş kedi yada köpeğimizin en başta sindirim sistemi ve hayati organlarının bir çoğunun fonksiyonel bozuklukları unutulmamalıdır çürümüş dişler ağrıya neden olduğundan çiğneme olmayacak ve besinler parçalanmadan yutulacaktır. Pis bir ağız kokusunun çoğunlukla sebebi diş taşlarıdır diş taşlarının oluşmaması için dişler yemekten sonra fırçalanmalı yumuşak gıdalar verilmemeli dir. Eğer dostlarımızın dişlerinde sarı kahverengi oluşumlar görüyorsanız ilk iş kurumamaya geçmektir hatta onlar için tartar diyetleri bile vardır buna rağmen çözüm alamamışsak Veteriner Hekiminizden yardım alabilirisiniz. Diş taşlarının temizlenmesi ve çürük dişlerin uzaklaştırılması kokunun azalmasını sağlayacaktır.

 

Tırnaklar kedilerin en büyük silahıdır  ve hiç bir zaman bu silahlarını kaybetmek istemezler ama çok fazla uzadıklarında koltuklarımızı halılarımızı kıyafetlerimizi tırnak makası olarak kullanırlar hatta bazen istemeden de olsa oyunları sırasında bizleri de tırmalarlar. Köpekler sokakta  yürüyüş yaptığından çok fazla kesilmesi gerekmez ama uzun süre  evde beslenenlerde rutin tırnak bakımı şarttır. Onlar için üretilmiş tırnak makası ile tırnaklar her on beş günde bir kesilmelidir böylece koltuklarımızı uzun süreler kumaşına zarar gelmeden kullanabiliriz. Tırnak keserken damarlı bölgeye çok fazla yaklaşılmamalıdır yoksa bakım onlar için eziyet olabilir derin kesilen tırnak hem kanamaya sebep olacak hemde geçici bir topallık yaşatacaktır.

 

Gözler kedi ve köpeklerde cidden kalbin aynasıdır onlar görme organı olduğu gibi aynı zamanda bir ifade aracıdır. Kediler patilerini yalayarak gözlerini temizleselerde bazen yetersiz kalırlar köpeklerde parlak bir göz her zaman sağlığın ifadesidir. Sabahları uyandıklarında bazen gözlerinde çapakları olabilir ve bizler bunu fark ettiğimizde temizlemek için uygun bir göz temizleme solüsyonu kullanabiliriz. Aileler bazen çayla pansumanı tercih ederler ama bunun yanlış olduğu unutulmamalıdır. Doğusu bize düşen bu bakımları yaparken Veteriner Hekimimizin tavsiye ettiği ürünleri kullanmaktır. Unutmayın ki bakımlı bir pet aynı zamanda sizin bir aynanızdır. Petle yaşamak bir hobi değil bir kültürdür bakımsız bir kedi yada köpek sizin aynanız olmasın.

 

Veteriner Hekimi Bülent DÖLEN

Etiketler: kedi
Ağustos 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR