Kennel Cough Hastalığı

Köpek Hastalıkları

Kennel Cough Hastalığı


Her yaştaki köpekte görülebilen, alt solunum yollarında yangı ile karakterize viral bir hastalıktır. Hastalık yavru köpeklerde öldürücü bronkopnömoni ile seyrederken, daha yaşlı hayvanlarda kronik bronşitis şeklinde ortaya çıkar. Bu hastalığın hayvan hastanelerindeki ve barınaklardaki köpekler arasında hızla yayılabildiği bilinmektedir. Öksürük balgam çıkartma benzeri hareketler, solunum güçlüğü, sık nefes alma gibi tipik belirtilerle seyreden hastalık, köpeklerin ızdıraplı bir hal almasına neden olmaktadır.

Etiyoloji;

            Bu hastalıkta bir çok virusun, özellikle parainfluenza virusu, Canine adeno viruslar (CAV-2), Canine herpes virusu ve Distemper virusunun rol aldığı tespit edilmiştir. Sekonder olarak gram negatif bakterilerden pseudomonas spp, E. Coli ve Klebsiella pnömonia türü bakteriler olaya katılmaktadır. Ayrıca hastalıklı köpeklerde (6 aylıktan büyük) Bordotella bronşiseptika’nında izole edildiği bildirilmiştir. Hem Canine Adenovirus (CAV-2) hem de Parainfluenza virusu solunum yoluyla hızla bulaşır. Bu iki etken sadece solunum sisteminde yangıya yol açmak suretyle hastalığa neden olurlar. Canine Adenovirusun (CAV-2) birinci derecede hedef dokuları bronşiollerdir. Virus burada üreme safhasını geçirdikten sonra şiddetli nekroza yol açar. Alt ve üst solunum yollarındaki üremeyi takiben bu etken solunum sekretleriyle atılır.

Semptomlar;

            Hastalığa neden olan virusların alt solunum yollarında başlattıkları yangı nedeniyle en önemli bulgu öksürüktür. Bu hastaların trachea ve larenx bölgesine basınç yapılacak olursa öksürüğün şiddetlendiği görülür. Hastalığın hafif seyrettiği olgularda beden ısısı normal veya biraz yüksek olarak kaydedilir. Fakat bu hayvanlar tamamen iştahsızdır ve sürekli bir kenara çekilerek yatmak isterler. Buna karşın genç köpeklerde hastalık daha şiddetli seyretmektedir. Beden ısısı yükselmiş (40 – 41 ºC) ve her iki burun deliğinden kısa sürede purulent özellik kazanan burun akıntısı görülür. Aynı zamanda hasta köpeklerde yaş öksürük depresyon gözlenir. 

Burun akıntısı başlarda beyaz bir sıvı şeklinde iken ilerleyen günlerde fırsatçı bakterilerinde olaya dahil olması ile yeşil bir hal alır. Her iki burun deliğinden sızan burun akıntısı zamanla burun kanallarında tıkanmalara neden olur. 

Karıştığı Hastalıklar;

            Öksürükle seyreden diğer hastalıklarla karışabilir. En çok karıştırıldığı hastalıksa yine viral olan Köpek Gençlik Hastalığı dır. Gençlik hastalığının solunum formu ile devan eden hastalıklarda da hemen hemen aynı belirtiler gözlemlenmektedir.

Tanı;

            Hastalığın tanısı güçtür. Ancak klinik bulgulara bakarak hastalıktan kuşkulanmak mümkündür. Kesin tanı için burun sıvaplarından ekimler yapılarak etkenin izolasyonu ve identifikasyonunun yapılması gerekir.

Tedavi:

            Veteriner Hekiminize danışınız.!!!

Korunma;

            Bu hastalığa karşı canlı aşılar mevcuttur. Bu aşılar kombine şekilde bulunur. Özellikle kalabalık köpeklerin barındığı yerlede bu hastalığın sık görülmesi ve kolay bulaşmasından dolayı çiftliklerde konaklamadan yada yatarak tedavinin de olacağı düşünülerek mutlaka köpeklerinizi bu hastalığa karşı aşılatmanızı tavsiye ederiz.

Etiketler: Köpek Hastalıkları
Ocak 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR