Kediler Neden Tırmalar?

Kediler Neden Tırmalar

Kedilerin Eşyaları Tırmalamasının  Sebebi

Bir dönem kedi sahibi olmuş olan herkes bilir ki kediler tırmalamayı sever. Kedilerin sadece bir şey yapmış olmak için tırmalamadığını biliyor muydunuz? Bunu bir amaç için yaparlar. Siz bunu sadece intikam için yaptıklarını düşünebilirsiniz, ancak bu düşünce doğru değil. Gerçek şu ki kediler birçok farklı sebeple tırmalarlar.

Şimdi popüler bir soruyu bir kez daha soralım. ''Kediler neden tırmalar? ''

 

Kediler İçgüdüsel Olarak Tırmalarlar

Öncelikle ve en önemli olarak bilmelisiniz ki kediler içgüdüsel tırmalayıcıdırlar. Yıllar önce doğada ağaçlara çıkmak için tırmalamak ve pençelemek zorundaydılar. Bu davranış yıllar boyunca devam etti. Bu içgüdüsel bir davranış olmasının yanı sıra bir amacı da var. Kedinizin tırmalamaya İHTİYACI var.

 

Tırmalamak Pençelerini Sivriltir ve Forma Sokar

Kedilerinizin pençeleri sizin tırnaklarınıza benzer. Büyümeye devam ederler. Arada sırada tırnaklarının uçlarını kesmez ya da en azından onları törpülemezseniz şaşırtıcı derecede uzayabilirler. (dünya rekorlar kitabına bakmanız yeterli) kedileriniz içinde aynı şey geçerlidir. Ama kedilerin tırnaklarını kesmesine gerek yoktur. Onların sadece tırnaklarını törpülemek için kedi tırmalama tahtası na ihtiyacı vardır. Böylece tırnaklarını uzunluk olarak idare edilebilir düzeyde tutabilirler. Bu davranış aynı zamanda kedilerin düzeltici salgılamasını sağlar. Ve bu düzeltici tırnakların düzgün kalmasını sağlar. Aynı zamanda tırnakları sivriltir ve tırmanmak –kediler için bir başka içgüdüsel davranış, için kullanışlı olmalarını sağlar.

 

Tırmalamak Eskimiş Pençeleri Yerinden Söker

Tırmalamak aynı zamanda eskimiş pençelerden kurtulmaya yardımcı olur. Kedinizin pençelerinin dışında arada bir sökülmesi gerek ölü bir katman bulunur. Tırmalamak bu eski pençe katmanın ayaklanmasına yardımcı olur. Bu da yeni pençelerin oluşmasına olanak sağlar. Tırmalama yeteneği olmadan kedilerin pençelerini sağlıklı tutmasının yolu yoktur.

 

Tırmalamak Kedilerin Gerinmesine Yardımcı Olur

Kediler SÜREKLİ gerinir. Bir kedinin düzgünce gerinmesi için sırtını kol ve omuzlarını tam bir şekilde germesi gerekir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri ise bir şeyleri kavramaktır (şanslıysanız bir gerilme tahtasını) ve sırtlarını tam bir gerilme için kamburlaştırmaktır. Kendiniz gerinirken düşünün, tamamen gerindiğiniz zaman bu harika hissettirir. Kediler içinde aynısı gerekli. Çoğu zaman gerinmelerine yardımcı olmak için tırmalarlar.

Bu onlar için rahatlatıcıdır. Ve gerginlikten kurtulmadır. Ne de olsa çoğu kedi saatlerce rahatsız pozisyonlarda uyuyor ve bu da gerginliğe sebep oluyor. Gerinmek bu gerginliği almaya yardımcı oluyor ve tırmalamakta gerinmeyi kolaylaştırıyor.

 

Tırmalamak Kedilerin Ayaklarını Esnetir

Tabi ki tırmalamak kedinizin bütün vücudunun tamamını germeye yardımcı olur. Peki, ayaklar için durum nedir? Kediniz tırmaladığı zaman patilerini yerin yüzeyine koyacak, bacaklarını da bükecektir. Bu hareket ayaklarındaki küçük eklem baskılarını azaltmak için en uygun esnemeyi sağlar. Bu da kedinizin eşyalarınızın çevresinde tırmalamasının bir başka iyi hissettiren sebebidir.

 

Tırmalamak Koku İşareti Olarak İşlev Görür

Kediler çok bölgesel hayvanlardır. Hatta bazıları köpeklerden bile daha bölgesel olduklarını tartışır. Gerçek şu ki başka kedilerin yerlerine geldiği zaman kokladığına emin olmak için kokularını bırakmayı severler. Bu kendi eşyalarınızı evde en sevdiğiniz koltuğa bırakıp oranın sizin için ayrıldığına emin olmanız gibi bir davranıştır. Kedilerin patilerinde tırmaladıkları ya da ovdukları her yere koku bırakan koku bezleri vardır. Kedinizin çoğunlukla gerindiği yerlere bakın bu yerlerin kedinizin en çok düşkün olduğu yerler olduğunu göreceksiniz.

 

Tırmalamak Görsel Bir İşaret Bırakır

Son olarak kediniz tırmalamayı görsel bir işaret bıraktığı için sever. Tabi ki bir bölgeyi işaretlemek için kokularını bırakmak en iyi yollardan biridir. Ama fiziksel olarak görebildikleri bir şey yapmak her şey yapılıp söylendiğinde onlar için işleri daha iyi yapar. Eğer kediniz en sevdiğiniz kanepeyi tırmalıyorsa muhtemelen arkasında bıraktığı izleri ÇOK SEVİYORDUR. Belki de onun da en sevdiği kanepedir.

Şimdi kedilerin neden tırmaladığı hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre uygunsuz bir biçimde tırmalamalarını önlemek ve kedinizi bu konuda eğitmek için yapılabilecek birkaç şeyden bahsedelim. Aşağıda kedinizi uygun yerleri tırmalaması için eğitmenize yardımcı ipuçları bulabilirsiniz.

Kedinize boyuna uygun bir tırmalama tahtası alın ve kediniz orda gerinsin.

Kedinizi koltuk ve ev malzemelerini değil de tırmalama tahtasını kullanması için cesaretlendirin.

Kedinizin belli şeyleri tırmalamasını önlemek için sprey ve benzeri şeyler alın.

Kediniz tırmalama tahtasını kullandığında ona bir ödül verin.

Birden çok kediniz varsa birden çok tırmalama tahtası alın ve bölgesel kavgaları önleyin.

Yeni aldığınız koltuğunuzu tırmaladığı için kedinizi suçlamak isteseniz de ona bir tırmalama tahtası almadıysanız asıl suçlanması gereken sizsiniz demektir. Tırmalamanın gerçek bir ihtiyaç olduğunu fark ettiğiniz zaman durumu daha etkili bir biçimde çözecek ve bir kazan-kazan durumu yaratacaksınız. Kediniz tırmalama tahtasını tırmaladığı sürece istediği kadar gerinebilecek ve siz de mobilyalarınız için endişelenmek zorunda kalmayacaksınız.
Etiketler: Kediler Neden Tırmalar
Şubat 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR