AMAN DİKKAT !!!

AMAN DİKKAT !!!

KAZA GELİYORUM DEMEZ

 

Özellikle yaz aylarının başlaması ile minik dostlarımızın başına gelmedik kalmaz özellikle kedilerde yüksekten düşmeler, köpeklerde trafik kazaları en sık rastlananıdır. Kazalardan kurtulmak çoğu zaman imkansız olsa da küçük tedbirler bazen hayat kurtarmaktadır. Bazen da kaza sonrasında minik dostlarımıza bilinçli yaklaşım onun kazadan en az etkilenmesini sağlayacak hatta hayatını kurtaracaktır. Tabi ki tedbir en önemli unsurdur. Bazen aklımıza gelmeyen başımıza gelir bu durumda ne yapmalıyız nasıl davranmalıyız. Kısa kısa bundan bahsedelim...

 

İlk yapmamız gereken sakin olmaktır. Şartlar ne olursa olsun sakin olmalıyız paniğin onun ve çaresizliğin onun hayatına sebep olabileceğini unutmamalıyız. Travma sonrası ilk yapılacak iş sakince ona yaklaşıp iyice onu gözlemektir. Hoyratça davranmadan onun yatış pozisyonunu düzeltmeli nefes almasını kolaylaştıracak şekilde yatırmalıyız. Balkondan düşmelerde yada trafik kazalarında her zaman kırık ve iç kanama şüphesi olmalıdır. Yavaşça sedye yapabileceğimiz bir karton yada battaniye gibi bir nesneye alınmalı ve hiç vakit kaybetmeden Veteriner Hekiminize müracaat edilmelidir. Eğer kanama var va yavrumuz kan kaybediyorsa mendil yada bir kumaş parçası sıkıca yaraya basılmalı eğer kanama vücüdün uç kısımlarında ise yara üzerinden bir turnike konulmalıdır.

 

Yabancı cisimler özellikle yaz aylarında pisi pisi otları, balık oltası çengelleri, batıcı yada kesici cam ve metal parçalarıyla şekillene batma ve kesme yaralarına sık rastlanır. Özellikle  kulak ve ayağa batan pisi pisi otlar battığında batan bölgeye göre belirtiler çıkar. Buruna batmalarda hapşırık, kulağa batmada sürekli başını sallama, ayağa batmada yalama ve topallık gibi. Eğer batan parçayı görebiliyorsak bir cımbız yardımı ile oradan uzaklaştırmalıyız çıkartmaya çalışırken daha da içeri kaçırıyorsak fazla uğraşmamalıyız hem Veteriner Hekiminizin işini zorlaştırır hem de daha fazla zarar verebiliriz. Olta kancası batmış ise kancalı kısımdan kırılmalı ve kendi ekeni etrafında çevirerek çıkartılmalıdır. Bölge temizlenmeli eğer var ise alkol ve tentürdiode ile yara tuvaleti yapılmalıdır. Gezinti güzergahınız üzerinde başkaları tarafından ona zarar verebilecek atıklarla uğraşmayı severler özellikle bu gibi atıklar bazen zehir özelliği taşımaktadır. Çamaşır suları, klorlu atıklar, asit özelliği taşıyan cisimler bazen boya ve kimyasal kalıntılar onlar ölümcül olabilir. Böyle bir durumda hemen cisim ağızdan alınmalıdır. Yediği nesneyi tanıyorsanız onunla birlikte hiç vakit kaybetmeden Veteriner Hekiminize danışın onun size verecegi bilgiler ve basit uygulamalarla zehirlenmenin önüne geçebilirsiniz.

 

Yaz aylarının gelmesi ile piknik alanlarında serbest ve mutlu bir hayat süren minikler mangal ateşi ile yanma boğulma tehlikesi yada böcek yılan sokması ile karşılaşırlar. Mangal ateşinin yere düşmesi bazen onların merakları sayesinde burunlarına yada ayaklarına yapışır ve ileri derecede yanıklar oluşturmaktadır. Böyle bir durumda köz hemen vücuttan uzaklaştırılmalı ve yanık bölgesinin kirlenmemesi sağlanmalıdır. Normalde köpekler mükemmel bir yüzücüdür bazen aşırı yorgunlukta ve ani düşmelerde boğulma tehlikesi atlatır. Bu durumda onu hemen güvenli bir yere götürmelidir eğer çok su yuttu ise ve baygınsa onu arka ayaklarından tutup kaldırın ve sallayın akciğerlerdeki suyu boşaltabilirsiniz. Eğer dilini yutmuşsa ağzını açıp dili dışarı çekilmeli ve nefes almıyorsa suni tenefüs yapılmalıdır. Dostlarımız özellikle uçan böceklerin onlar için yaratıldığını ve onların oyuncağı olduğunu düşünürler ve böcekleri kovalamaktan zevk alırlar bazen bu zevkli oyunları onların hayatını riske edebilir arı sokması yada böcek ısırmalarında ilk yapılacak arının iğnesini yada kancaları ile asılı kalmış böceği uzaklaştırmaktır. İlk yapılacak işlem ısırılan yeri sıkarak zehrin vücuda yayılması engellenmelidir şişmenin önüne geçmek için soğuk kompres yapılmalıdır alerjik reaksiyonlar (vücutta şişme, solunum güçlüğü, salya artışı, dengesiz yürüyüş v.s.)  şekilleniyorsa vakit kaybetmeden en yakın kliniğe ulaşmalıdır.

 

Hemen hemen en sık rastlanan kazalar bunlar olmakla birlikte ufak tefek tedbirler le bunların önüne geçebiliriz örneğin kedilerin çiftleşme mevsiminde ve sinek kovaladıkları zamanlar pencereyi kapamak, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde tasmasız dolaştırmamak, kurumuş otların bol olduğu alanlardan uzak durmak eğer köpeğimizde dışardan yeme alışkanlığı var ise zehirlenmenin olabileceği yerlerde ağızlık takmak, yanan ateş yada sıcak sudan uzak tutmak, teknede onun düşmemesi için önlem almak suda onu fazla yormamak ilk akla gelen tedbirlerdir. Bazen ne kadar tedbirli olursak olalım kaza kaçınılmaz olsada unutulmamalıdır ki kaza sonrası onun sizin yardımınıza ihtiyacı olabilir lütfen soğukkanlı olalım.

 

.

 

Veteriner Hekimi Bülent DÖLEN

Etiketler: köpek
Ağustos 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR